In Rusia, cartofii costa mai mult decat fructele exotice

Joi, 17 Februarie 2011, ora 14:31
2614 citiri
In Rusia, cartofii costa mai mult decat fructele exotice

Preturile unor alimente de baza, precum cartofii sau varza, au crescut intr-un ritm nebunesc incepand cu vara anului trecut in unele piete din Rusia, aceste produse ajungand sa fie mai scumpe decat unele fructe exotice, potrivit AFP, citat de Mediafax.

In unele piete de cartier, pretul cartofilor a crescut doar in ultimele doua luni de la 25 de ruble pe kilogram la peste 40 de ruble pe kilogram. La supermarket-uri, pretul ajunge la 100 de ruble (2,5 euro) pe kilogram. Spre comparatie, un kilogram de banane este vandut cu 50-60 de ruble.

O mare parte din populatia rusa cumpara din ce in ce mai putin, spre disperarea comerciantilor, care trebuie sa suporte si cresterea preturilor din partea furnizorilor.

"Toate s-au scumpit, carnea, laptele, sa nu mai vorbim de legume. Cumpar din ce in ce mai putine lucruri", afirma o gospodina.

Principalul motiv al cresterii preturilor este seceta fara precedent care a lovit Rusia in vara anului trecut, distrugand o treime din recolte. Secetei i-au urmat mai multe valuri de scumpiri, printre primele preturi care au crescut fiind cele ale painii, urmate de cele ale laptelui si carnii, mentioneaza un analist al Alfa Bank.

Potrivit agentiei nationale de statistica, pretul mediu al cumparaturilor necesare unei familii intr-o luna a crescut cu 5,5% in ianuarie.

Scumpirile reflecta, pe de alta parte, si accelerarea inflatiei de pe piata mondiala a alimentelor, pe fondul cresterii cererii, in special in Asia, si al conditiilor meteo nefavorabile agriculturii din mai multe state, a afirmat Sergei Aleksacenko, expert la Scoala Superioara de Economie.

"In cazul cerealelor, al carnii, uleiului din floarea soarelui, zaharului si laptelui, preturile locale sunt ancorate de preturile de pe pietele internationale", a spus el.

Pentru a face fata penuriei anumitor alimente de baza, Rusia este constransa sa importe aceste produse. In luna decembrie, importurile de cartofi au crescut de zece ori, iar cele de varza au urcat de 15 ori.

Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Prețurile plafonate ale alimentelor de bază rămân valabile în continuare după ce Președintele Klaus Iohannis a semnat prelungirea ordonanței de urgență care le reglementează miercuri, 27...
#rusia, #cartofi, #fructe exotice, #scumpirea preturilor, #preturi alimente , #Rusia