Iata care este bomba folosita de rusi pentru a rade orasul Alep de pe fata pamantului

Marti, 27 Septembrie 2016, ora 17:53
15541 citiri
Iata care este bomba folosita de rusi pentru a rade orasul Alep de pe fata pamantului
Foto: Wikimedia

Ofensiva rusa in Siria incepe sa capete imaginea unui film horror, numai in ultimele zile fiind raportate cel putin 300 de morti in bombardamentele care au ras de pe fata pamantului cartiere intregi din orasul Alep.

Noile bombe lansate de rusi asupra opozantilor regimului Assad, spargatoarele de buncare BETAB-500, au transformat viata localnicilor intr-un adevarat iad, acestia riscand sa fie ucisi de prabusirea cladirilor in care locuiesc mai degraba decat de suflul exploziei, informeaza revista Foreign Policy.

"Alep a devenit un oras fantoma. Ma obisnuisem cu bombele artizanale si puteam sa dorm, dar acum nu mai pot, noile bombe scot un sunet puternic si inspaimantator", a marturisit un localnic pentru postul american CNN.

Bombele anti-buncar au fost aduse in Siria inca de la inceputul ofensivei declansate de rusi, dar pana acum au fost folosite doar impotriva unor adaposturi subterane ale gruparii teroriste Daesh si a unor depozite de munitii, Alep fiind primul oras locuit impotriva caruia se foloseste acest tip de armament.

Spre deosebire de o bomba conventionala sau una improvizata (precum cele folosite de trupele regimului de la Damasc), proiectilele anti-buncar explodeaza abia dupa ce penetreaza peretii unei cladiri, daramand intreaga structura a acesteia.

De altfel, sedinta Consiliului de Securitate al ONU de la sfarsitul saptamanii trecute s-a transformat intr-o sedinta in care diplomatii occidentali au acuzat Rusia de practici barbare in razboiul din Siria.

"Ceea ce sustine si face Rusia nu este lupta impotriva terorismului, ci barbarie", a punctat Samantha Power, ambasadorul SUA la ONU.

Marturia atasatului special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a adus pe tapet si problema bombelor incendiare Blazing Sun (soare arzator - n.red.) folosite tot de Rusia impotriva opozantilor din Alep.

"Exploziile sunt de o asemenea intensitate incat cerul noptii devine luminos ca ziua", a explicat de Mistura in fata membrilor Consiliului de Securitate.

Bombele TOS-1A, cunoscute si sub numele Blazing Sun, sunt descrise de experti ca fiind usor inferioare unei arme nucleare. Acestea creeaza in momentul impactului o furtuna de foc, care mistuie totul in jur.

#razboi Siria, #bombardamente Alep, #armament Rusia, #Consiliu Securitate ONU , #Rusia