Guvernul rus si-a redus la jumatate estimarile de crestere pentru 2015

Marti, 26 August 2014, ora 15:55
1197 citiri
Guvernul rus si-a redus la jumatate estimarile de crestere pentru 2015

Economia Rusiei se afla in pragul recesiunii in conditiile in care ritmul de crestere al Produsului Intern Brut in trimestrul al doilea a fost apropiat de zero, iar in a doua jumatate a anului ar putea creste usor la 0,1- 0,2%, a declarat marti directorul departamentului de previziuni macroeconomice din Ministerul rus al Dezvoltarii, Oleg Zasov, transmite AFP.

Oleg Zasov a precizat ca Ministerul Dezvoltarii a decis sa-si pastreze nemodificate estimarile de crestere pentru acest an la 0,5%, in schimb a coborat estimarile de crestere pentru 2015 pana la 1%, de la 2% anterior, din cauza crizei ucrainene si a sanctiunilor occidentale, potrivit Agerpres.

In ultimele luni, Ministerul rus al Dezvoltarii Economice a facut mai multe revizuiri la estimarile sale privind evolutia economiei. Daca la inceputul anului autoritatile de la Moscova mizau in 2014 pe o crestere economica cuprinsa intre 0,5 si 1,1%, dupa adoptarea primei runde de sanctiuni occidentale in primavara, sanctiuni care au condus la o fuga masiva a capitalurilor, guvernul rus si-a revizuit prognoza de crestere pentru 2014 la 0,5%, dupa un avans de 1,3% in 2013 si o crestere de 3,4% in 2012. La randul sau, Fondul Monetar International si-a revizuit in jos estimarile privind ritmul de crestere care ar urma sa fie inregistrat in acest an de economia Rusiei pana la 0,2%.

De asemenea, Oleg Zasov a estimat ca embargoul introdus de Moscova pentru produsele alimentare occidentale va conduce la cresterea cu un punct a inflatiei . Ministerul rus al Dezvoltarii se asteapta in prezent ca preturile de consum sa inregistreze in acest an o crestere de 7-7,5%, fata de 6% cat estima anterior, urmand ca anul viitor sa creasca cu 6,5%, fata de 5% anterior.

Autoritatile de la Moscova sustin ca embargoul introdus pentru importurile de produse agroalimentare din statele occidentale va conduce la cresterea productiei agroalimentare a Rusiei, deja un exportator major de cereale. Insa expertii sustin ca va fi nevoie de mai multi ani si de un sprijin public masiv pentru ca Rusia sa-si creasca productia agricola pana la nivelul la care sa poata compensa efectele embargoului. Intre timp, Rusia va fi nevoita sa-si creasca importurile din alte tari, in special din America de Sud.

SUA si UE nu recunosc anexarea Crimeei la Rusia si, incepand din luna martie, au impus mai multe valuri de sanctiuni impotriva unui numar de politicieni rusi, oameni de afaceri, banci si companii rusesti. In replica, la inceputul acestei luni, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole si alimentare provenite din tarile care au impus sanctiuni Rusiei in contextul crizei din Ucraina.

Lista include produse din carne si lapte, precum si fructe si legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia si Norvegia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economie rusia, #estimari crestere economica Rusia , #Rusia