Gazoductul South Stream, doar un proiect politic?

Luni, 23 Aprilie 2012, ora 19:50
1749 citiri
Gazoductul South Stream, doar un proiect politic?

Gazoductul South Stream, promovat de Rusia, este doar un proiect politic, iar banii investiti nu vor fi recuperati niciodata, considera expertul rus Mihail Krutihin, citat de Nezavisimaia Gazeta.

Potrivit lui Krutihin, expert la firma de consultanta RusEnergy, construirea gazoductului ar putea costa pana la 40 de miliarde de dolari.

"Asta ar fi o nebunie. Ar fi mai ieftin un acord cu ucrainenii, sau chiar acceptarea unui pret mai mare pentru tranzitul gazelor naturale catre Europa", a declarat expertul pentru cotidianul rus.

Gazoductul ar urma sa transporte, anual, 63 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia catre Europa Centrala si de Est.

Potrivit proiectului, gazoductul ar lega Rusia de Bulgaria, prin Marea Neagra. Din Bulgaria, o conducta ar ajunge in nordul Italiei, prin Serbia, Croatia, Ungaria, Slovenia si Austria, iar o conducta ar ajunge in sudul Italiei, prin Grecia.

Premierul Vladimir Putin a anuntat joia trecuta ca lucrarile la South Stream vor incepe in decembrie. Mosocova spera ca gazoductul sa devina functional pana in 2015.

Actionarii sunt concernul rus Gazprom, cu 50%, italienii de la Eni, cu 20%, compania germana Wintershall Holding si francezii EDF, cu cate 15%.

#proiect south stream, #South Stream proiect politic, #South Stream proiect nerentabil , #Rusia