Fiul unui politician rus, arestat si judecat de americani pentru piraterie informatica

Marti, 08 Iulie 2014, ora 11:10
1358 citiri
Fiul unui politician rus, arestat si judecat de americani pentru piraterie informatica

Un cetatean rus, arestat sambata in circumstante neclare si intr-un loc neprecizat, a fost transportat pe insula americana Guam, unde a comparut luni in fata unui tribunal pentru piratarea sistemelor informatice pe mari suprafete americane, relateaza AFP, citand un comunicat al Ministerului Justitiei.

Roman Valerievici Selezniov (30 de ani), inculpat in martie 2011 in statul Washington pentru ca a organizat o retea de furturi si de distribuire a datelor unor carti de credit, risca o condamnare de pana la 67 de ani inchisoare pentru cinci capete de acuzare, afirma ministerul in document.

Potrivit Secret Service, care a efectuat arestarea, Selezniov - cunoscut printre piratii informatici drept 'Track2' - este 'unul dintre traficantii de informatii financiare furate cei mai prolifici in lume'.

Un purtator de cuvant al Ministerului Justitiei a refuzat sa dezvaluie circumstantele arestarii. Dupa ce a comparut luni in fata unui tribunal din Guam, Selezniov a fost mentinut in detentie in asteptarea termenului urmator al procesului, 22 iulie.

'Escrocii informatici sa faca bine si sa ia aminte: nu mai puteti sa va ascundeti la distanta dupa tastaturile voastre', a avertizat procurorul Jenny Durkan.

Cetateanul rus este acuzat de frauda bancara

Cetateanul rus este acuzat de frauda bancara, de prejudicierea intentionata cu peste 5.000 de dolari a unor ordinatoare protejate, de deturnare de informatii din calculatoare protejate, de posesie neautorizata a cel putin 15 instrumente de acces, in special numere de carti de credit si de furturi agravate de identitate.

Selezniov este suspectat ca a piratat, intre noiembrie 2009 si februarie 2011, sisteme informatice de pe mari suprafete din SUA si ca a instalat in acestea un virus pentru a fura numere de carduri bancare. El ar fi utilizat servere si forumuri internet in toata lumea pentru a facilita aceste operatiuni.

Selezniov - fiul lui Valeri Selezniov, deputat in Duma de Stat din partea Partidului Liberal-Democrat (LDPR) al lui Vladimir Jirinovski, potrivit The Russian Times - este obiectul unei inculpari distincte in statul american Nevada pentru participare la o retea de coruptie organizata, ceea ce i-ar atrage o pedeapsa suplimentara de inca 30 de ani de inchisoare.

Frauda cu carduri de credit costa institutiile financiare in fiecare an 40 de miliarde de dolari, potrivit comunicatului.

'Aceasta importanta arestare trimite un mesaj clar: in pofida naturii tot mai internationalizate a crimei organizate, bratul lung al justitiei si al Ministerului Securitatii va continua sa deranjeze si sa anihileze organizatiile criminale cele mai sofisticate', a estimat ministrul american al securitatii interne, Jeh Johnson, intr-un comunicat separat.

#atac informatic, #hacker rusia, #securitate informatica SUA , #Rusia