Fiat si Severstal-Avto vor produce motoare diesel in Rusia

Vineri, 22 Decembrie 2006, ora 08:13
1173 citiri

Severstal-Avto si firma italiana Fiat Powertrain Technologies, divizie a grupului Fiat SpA, au semnat joi un memorandum de intelegere vizand crearea unui joint venture, care va produce motoare diesel F1A in Rusia, informeaza RIA Novosti

Vadim Shvetsov, directorul general de la Severstal-Avto, o subsidiara a grupului Severstal, a anuntat ca aproximativ 100 milioane dolari vor fi investiti in noul joint venture, fara a oferi insa cifre detaliate privind contributia fiecaruia din cei doi parteneri.

Noua societate mixta, cu sediul la uzina Zavolzhsky, un activ Severstal-Avto amplasat in apropiere de Nizhny-Novgorod, va produce 90.000 de motoare pe an, incepand cu primele luni ale lui 2008. Motoarele diesel F1A produse in Rusia vor fi destinate in principal pentru autovehiculele Fiat Ducato LCV ce vor fi asamblate la uzina Yelabuga din Tatarstan, la aproximativ 800 de kilometri sud-est de Moscova. Aceasta uzina are o capacitate anuala de productie de 75.000 de unitati, urmand ca autovehiculele produse aici sa fie destinate comercializarii pe pietele externe.

Severstal-avto este partenerul rus al grupului Fiat de la finele lui 2005, atunci cand constructorul auto rus a semnat un acord de licentiere cu Fiat Auto pentru productia si comercializarea de autovehicule marca Fiat in Rusia. Recent, la o uzina detinuta de Severstal a demarat productia sedanului Fiat Albea, urmand ca productia modelelor Doblo, Ducato si Linea sa demareze in luna ianuarie, noiembrie si respectiv, decembrie 2007. Potrivit directorului general adjunct de la Fiat Auto, Ezio Barra, numarul total de autovehicule Fiat produse anual in Rusia va creste pana la 175.000 de unitati.

In ultimii ani, mai multe companii straine, inclusiv nume importante precum Ford Motor Co., Volkswagen si Toyota, au inaugurat sau intentioneaza sa inaugureze propriile uzine de asamblare in Rusia. Potrivit cifrelor furnizate de Ministerul rus al Dezvoltarii Economice, aproximativ 900.000 de autovehicule straine vor fi asamblate in Rusia in jurul anului 2010, urmand ca investitiile straine in acest sector sa se apropie de doua miliarde de dolari.

In plus, avand in vedere ca marile grupuri auto straine incep sa ofere autovehicule cu preturi moderate, cum este Loganul oferit de grupul francez Renault la un pret de 8.000de dolari, din ce in ce mai multi rusi incep sa se orienteze spre autovehiculele straine in dauna modelelor domestice.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)