Exercitiile militare ordonate de Putin ingrijoreaza NATO: Vin rusii, dar daca uita sa mai plece?

Joi, 31 August 2017, ora 06:14
7127 citiri
Exercitiile militare ordonate de Putin ingrijoreaza NATO: Vin rusii, dar daca uita sa mai plece?
Foto: National Interest

O serie de manevre militare de amploare programate de Rusia si Belarus pe teritoriul ambelor state au pus deja pe jar Occidentul si vecinii celor doua tari, iar Moscova cauta acum explicatii care sa calmeze spiritele.

Manevrele care simuleaza respingerea unui atac al unor forte "extremiste" straine asupra Belarusului urmeaza sa aiba loc la mijlocul lunii septembrie, dar reprezentantii Ministerului Aparari de la Moscova sustin ca acestea nu vizeaza pe nimeni in particular, relateaza Defense News.

Statele baltice si Polonia se arata ingrijorate de amploarea exercitiilor militare programate de Rusia si Belarus in regiune pentru perioada 14-20 septembrie.

Exista temeri ca trupele rusesti vor ramane in Belarus, dupa exercitiile militare, iar de aici vor putea oricand sa incerce un atac surpriza asupra tarilor baltice.

Alexander Fomin, adjunctul ministrului Apararii, neaga insa aceasta varianta catalogand-o drept "un mit occidental despre asa-zisa agresiune a Rusiei".

"S-au vehiculat tot felul de scenarii improbabile. Unii au ajuns sa spuna ca exercitiul Zapad 2017 reprezinta o platforma pentru invazia Lituaniei, Poloniei si Ucrainei", a mentionat Fomin.

Oficialii de la Moscova sustin ca vor deplasa in zona doar 5.500 de soldati, alaturi de cei 7.200 din Belarus, 70 de avioane, 250 de tancuri, 200 de sisteme de artilerie si 10 nave de lupta.

In acelasi timp, ministrul Apararii din Estonia, Juri Luik, sustine ca manevrele Rusiei ar putea implica pana la 100.000 de soldati, afirmatie sustinuta si de ingrijorarea manifestata de polonezi, care pun si ei la indoiala numarul oficial al militarilor rusi implicati.

Kremlinul a anuntat ca va permite observatorilor militari externi sa ia parte la exercitii, dar chestiunea este privita si ea cu suspiciune de reprezentantii NATO.

Secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg, a mentionat ca va trimite doi observatori la exercitiul Zapad, dar a comentat si faptul ca accesul garantat de Belarus nu asigura cu adevarat o transparenta necesara in astfel de cazuri si a adaugat ca NATO va cauta si alte solutii pentru a monitoriza activitatea din zona in timpul exercitiilor militare.

NATO are deja relocate trupe multinationale in fosele tari sovietice incluse in blocul euro-atlantic, ca si in Polonia, iar Moscova a catalogat acest lucru ca o tulburare a echilibrului militar in zona.

Astfel, varianta unei pozitionari a trupelor ruse in Belarus nu este cu totul exclusa, dar aici totul depinde de presedintele Alexander Lukashenko, acesta folosindu-se de avantajele economice oferite de relatia stransa cu Moscova, dar refuzand, pana in prezent, sa recunoasca Crimeea drept teritoriu rusesc.

Alexander Golts, un analist militar independent din Moscova, sustine ca Lukashenko nu are de gand sa intre intr-un joc politic periculos care sa il puna intre Moscova si NATO.

"Posibilitatea instalarii permanente de trupe rusesti in Belarus este improbabila", a comentat acesta, iar opinia sa este sustinuta si de Alexader Klaskovsky, un analist politic din Minsk.

"Lukashenko este in cautarea unui echilibru in care vrea sa isi arate loialitatea fata de Kremlin fara a-si strica relatiile cu Occidentul", crede acesta.

La mijlocul acestei saptamani, Oleg Belokonev, seful Statului Major din Belarus, a tinut sa dea asigurari ca trupele ruse vor parasi tara la sfarsitul lunii septembrie.

#exercitii militare Rusia, #exercitiu Zapad 2017, #tensiuni Rusia NATO, #trupe Rusia Belarus , #Rusia