Europa si Rusia s-ar putea intelege... pe Luna

Marti, 20 Octombrie 2015, ora 12:01
2292 citiri
Europa si Rusia s-ar putea intelege... pe Luna
Foto: Wikimedia

Deceniul viitor ar putea da startul unei noi curse spatiale, de data aceasta cu mai multi actori implicati in cucerirea cosmosului. Agentia spatiala a Rusiei, Roscosmos, a anuntat ca intentioneaza sa exploreze Luna si sa stabileasca o baza permanenta pe satelitul natural al Pamatului.

Rusii sunt insa in cautare de parteneri in acest proiect, iar cea mai viabila colaborare pare cea cu Agentia Spatiala Europeana. Cu toate acestea, nu sunt singurele tari implicate in cursa spatala a secolului XXI, China si SUA tintind si ele spre stele, relateaza portalul Quartz.

Planuri de colonizare

Roscosmos are in lucru proiectul Luna 27, o misiune fara oameni la bord care ar urma sa aselenizeze la Polul Sud al Lunii pentru a verifica daca se indeplinesc conditiile necesare construirii unei colonii lunare.

In proiect, conform BBC si RT, ar urma sa intre si Agentia Spatiala Europeana, responsabila cu asigurarea a doua componente cheie pentru modulul lunar Luna 27: un sistem de ghidare prin laser pentru aselenizare, denumit Pilot, si un laborator de analize care sa prelucreze probele colectate.

"Sunt in acest moment diverse discutii la nivel international pentru o cooperare in vederea reintoarcerii pe Luna", a admis Berengere Houdou, seful misiunilor lunare din cadrul Agentiei Spatiale Europene.

Agentia asteapta ca abia anul viitor sa primeasca OK-ul pentru implicarea in acest proiect, iar misiunea ar urma sa decoleze spre luna in 2020.

Savantii spera ca la Polul Sud al Lunii sa gaseasca apa sub forma de gheata in craterele din Bazinul Aitken, in vreme ce multii inalti din apropiere ar putea fi folositi pentru amenajarea unor parcuri fotovoltaice.

Partener riscant

Roscosmos a avut in 2013 ultima misiune pe Luna din 1976 incoace, dar agentiala spatiala a Rusiei a inregistrat o serie de esecuri rasunatoare in ultimul an.

In primavara, rusii au pierdut controlul unei navete cargo fara echipaj uman care se indrepta spre Statia Spatiala Internationala. Naveta de 30 de milioane de dolari s-a prabusit apoi in apele Oceanului Pacific.

In luna mai, alta racheta ruseasca, avand misiunea de a duce pe orbita un satelit de telecomunicatii mexican s-a prabusit in Siberia.

Scandalul declansat de o ancheta ceruita de presedintele Putin a scos la iveala dovezi flagrante de coruptie ale oficialilor implicati in derularea programului spatial rusesc si a starnit ingrijorare in randul partenerilor internationali ai Roscosmos, printre care si China.

China are aceeasi tinta

Intre timp, Beijingul a aprobat misiunii Chang'e-4 care se indreapta tot spre satelitul planetei noastre.

Chinezii spera sa aselenizeze pe parte intunecata a Lunii in 2020, scopul misiunii fiind de a explora aceasta zona in cautarea apei si a elementului chimic Helium 3, o resursa importanta pentru centralele pe fisiune nucleara.

Din cauza unor legi arhaice, agentia spatiala a Statelor Unite, NASA, nu poate derula in prezent nicio cooperare in domeniul spatial cu China, desi are porti deschise in realizarea unor programe comune cu Agentia Spatiala Europeana sau cu Roscosmos.

Insa, americanii par decisi sa lase Luna in pace, tinta noului program spatial american fiind trimiterea unui echipaj uman pe Marte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#program spatial Rusia, #cooperare spatiala Rusia UE, #colonizare Luna, #misiune Marte, #nasa , #Rusia