Europa isi pierde partenerii comerciali. Rusia priveste catre pietele din Asia

Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 15:30
1389 citiri
Europa isi pierde partenerii comerciali. Rusia priveste catre pietele din Asia

Rusia isi intoarce atentia catre pietele din Asia, in contextul in care cel mai important partener comercial al sau, Europa, se lupta de trei ani cu criza economica.

Reorientarea relatiilor comerciale ale Rusiei se produce pe fondul nemultumirii lui Putin privind cresterea economica anuala de doar 4% in trimestrul doi, sub tinta stabilita prin programul sau de guvernare, de 6%. Presedintele a cerut guvernului sa creasca nivelul investitiilor la 25% din PIB pana in 2015 si la 27% pana in 2018, de la 21% in 2011, potrivit Bloomberg.

Astfel, cel mai mare exportator de energie din lume planuieste constructia unei rafinarii pe coasta Pacificului si exporturi de cereale in Orientul indepartat, in timp ce Toyota si Mazda au in vedere constructia unor fabrici in Rusia.

Mai mult, fondurile suverane de investitii ale Rusiei si Chinei si-au unit fortele in luna iunie, cu scopul de a imbunatati relatiile comerciale dintre estul Rusiei si tarile din Asia.

In consecinta, primul fond privat de investitii al Rusiei si Chinei investeste 200 milioane de dolari intr-un pachet minoritar de actiuni in cea de-a doua fabrica de cherestea din Rusia, ca marime - Russia Forest Products, anunta Financial Times.

Gestul arata ca Beijingul a trecut peste incertitudinile privind fiabilitatea investitiilor in mediul de afaceri rus, iar Moscova peste suspiciunile privind interesele Chinei in prea putin populatul Orient Indepartat.

"Ambele parti inteleg ca este important pentru Rusia sa dezvolte relatii de prietenie cu tarile din est si sa invete din expertiza lor. Cooperarea Rusia-Asia va influenta relatiile comerciale la nivel mondial", a declarat Kirill Dmitriev, CEO RDIF.

Prima investitie a fondului comun va crea 1000 de locuri de munca si va permite companiei sa vanda lemn procesat, in loc de materie prima.

Rusia, magnet pentru investitii

Vladimir Putin a mai facut un pas pentru atragerea atentiei asupra estului indepartat al Rusiei. Presedintele va gazui in aceasta saptamana Asia-Pacific Economic Cooperation Forum in portul Vladivostok, situat pe coasta Pacificului.

In acelasi port, Putin a inaugurat personal, joi, o fabrica Mazda, in care a investit 350 milioane de dolari si producatorul rus Sollers.

De asemenea, Summa Group are in vedere in urmatorii doi ani, o investitie de 300 milioane de dolari pentru construirea unui depozit de cereale langa Vladivostok. In plus, investitiile in agricultura nu sunt excluse.

"Rusia reprezinta un 'pod natural' intre Europa si Asia, iar acesta este un avantaj de care ar trebui profitat", a concluzionat Ziyavudin Magomedov, directorul companiei de comert si transport.

#relatii comerciale Rusia Europa, #relatii comerciale Rusia Asia, #investitii comune Rusia China , #Rusia