Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

noi destinatii de export

Embargoul rusesc impinge Moldova pe Dunare, spre SUA

Embargoul rusesc impinge Moldova pe Dunare, spre SUA


Dupa aplicarea embargoului rusesc pentru produsele agroalimentare din Republica Moldova, vecinii de peste Prut au ramas cu o singura poarta de export prin care pot sa-si trimita marfa in lume.

Portul Giurgiulesti de pe Dunare nu are mai mult de 460 de metri lungime, dar a ajuns sa fie cea mai importanta poarta comerciala a Moldovei, arata un reportaj Euronews.

43 de destinatii din lume

Olandezii de la Danube Logistics sunt cei care se asigura ca legatura comerciala dintre Moldova si alte 43 de state functioneaza constant.

"Dupa aplicarea embargoului, anul trecut am vazut pentru prima data un export de mere din Republica Moldova care Uniunea Europeana.

De asemenea, vinurile incep sa fie tot mai cautate. Avem deja o crestere constanta de vin exportat in Statele Unite sau China.

Este bine si pentru noi si pentru producatorii moldoveni ca putem sa ne ajutam unii pe ceilalti in aceste timpuri grele", spune Thomas Moser, directorul general al operatorului Danube Logistics.

Prin noul port de la Dunare, Moldova reuseste sa exporte in 43 de tari, numarul pietelor pe care ajung produsele din tara vecina fiind, de asemenea, in crestere.

Pana acum, marfurile moldovenesti erau destinate in proportie covarsitoare pietei din Rusia, fiind transportate cu camioanele.

Portul Giurgulesti a fost dat in folosinta in 2006, dupa 10 ani de la inceperea amenajarii lui si o investitie de peste 35 de milioane de dolari.

Inclusiv pentru oficialii din guvernul de la Chisinau exportul fluvial a ramas o necunoscuta pana de curand.

"Toate exporturile noastre, incluzand cereale, fructe sau produse animale se realizeaza acum doar prin portul Giurgiulesti", recunoaste Ion Sula, ministrul Agriculturii din Moldova.

Dupa aplicarea embargoului de catre Rusia pentru produsele alimentare provenite din tarile UE si ale aliatilor din regiune, unicul port dunarean al Moldovei a ramas principala poarta comerciala externa a vecinilor nostri.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 3214 ori