Efectul politicii lui Putin: Rusii, loviti de un val de saracie crunta

Miercuri, 15 Iulie 2015, ora 12:05
8120 citiri
Efectul politicii lui Putin: Rusii, loviti de un val de saracie crunta
Foto: Wikimedia

Nivelul crescut al populatiei din Rusia care traieste sub pragul saraciei a ajuns sa ii alarmeze pana si pe oficialii de la Moscova. Sub povara sanctiunilor economice impuse de Occident si pe fondul prabusirii pietei petrolului, flagelul saraciei a cuprins Rusia, recunoaste un oficial din guvern.

"Din nefericire, prognozele se adeveresc. Conform statisticii oficiale avem 22 de milioane de locuitori care traiesc sub pragul saraciei. Este o situatie critica", a admis vicepremierul Olga Golodets, responsabila de politicile sociale, anunta publicatia International Business Times.

La sapa de lemn

Intr-un raport emis de serviciul national de statistica al Rusiei, Rosstat, se arata faptul ca, in primul trimestru al acestui an, numarul rusilor loviti de saracie a ajuns la 22,9 milioane, in crestere cu 3,1 milioane fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Conform statisticilor Rosstat, prezentate de Forbes, populatia Rusiei (fara Crimeea) este de 144 de milioane. Aceasta inseamna ca saracia a ajuns sa afecteze un procent de 15,9% din randul locuitorilor tarii.

Acesta este mai mare decat cel intalnit in Statele Unite in ultimii ani, unde nivelul de saracie al populatiei s-a stabilizat intre 14%-15%.

Inflatia accelerata din Rusia a influentat si mai mult saracirea populatiei. In martie, nivelul inflatiei se cifra la cel mai inalt nivel atins in ultimii 13 ani, cu preturile bunurilor de consum inregistrand o crestere de 16,9 procente fata de anul anterior.

Conform publicatiei Moscow Times evolutia preturilor a fost dictata de impunerea sanctiunilor economice de catre tarile occidentale si deprecierea accelerata a rublei.

Salarii mici, somaj in crestere

Sanctiunile economice impuse Rusiei de tarile vestice pentru anexarea Crimeei au lovit dur in finantele statului, exportul de arme si cel de energie.

La acestea s-a adaugat si prabusirea neasteptata a pretului petrolului, fapt care ii face pe analisti sa prevada o contractie de 3 procente in economia rusa pe anul in curs.

In vreme ce inflatia a scazut in iunie pana la 15,3%, salariile rusilor nu au tinut pasul cu aceasta, ba chiar se dovedesc cu 7,3% mai mici decat in iunie 2014, conform datelor prelucrate de Rosstat.

Somajul din Rusia este inca la un nivel acceptabil, de 5,6%, dar un semnal de alarma il da disparitia slujbelor part-time, unde nivelul somajului a atins deja 8%.

#economie rusia, #nivel saracie Rusia, #populatie saracita Rusia, #statistici sociale Rusia , #Rusia