Efectul de bumerang al embargourilor rusesti: Penurie de alimente, ca in epoca sovietica

Miercuri, 13 August 2014, ora 08:31
3902 citiri
Efectul de bumerang al embargourilor rusesti: Penurie de alimente, ca in epoca sovietica
Sursa foto: Reuters

Sanctiunile radicale ale Moscovei impotriva importurilor de produse alimentare a determinat restaurantele, lanturile de retail si companii din industria alimentara sa caute surse alternative de aprovizionare, pentru a nu se confrunta cu penuria din epoca sovietica.

Restrictiile Kremlinului, ca raspuns la cele impuse de SUA si UE, au afectat fermierii occidentali, pentru care Rusia era cea mai mare piata de desfacere, apreciaza Reuters

Insa aceste masuri ii vor afecta si pe cetatenii rusi, gradul de izolare al economiei rusie fata de comertul mondial fiind nemaivazut de peste 20 de ani.

Branza frantuzeasca, friptura australiana Ribey si fructele de mare au fost scoase de pe meniurile restaurantelor dupa interzicerea importurilor alimentare.

"Preturile vor creste si in mod sigur unele feluri de mancare vor disparea", a spus Alexei Paperny, a carui cafenea din Moscova, "Children of Paradise" - numita dupa clasicul film frantuzesc - inca este plina seara.

"Vom face tot ce putem ca sa supravietuim... nu imi pot imagina cum unele restaurante si cafenele vor supravietui in aceste circumstante".

El a descris masurile Kremlinului ca fiind "sanctiunile Rusiei impotriva Rusiei", definitie aprobata si de multi dintre clientii sai.

"Ar fi fost mai echitabil daca oficialii ar fi a renuntat la Mercedesurile lor si s-ar fi deplasat cu automobilele rusesti Jiguli (Lada)", a declarat un client, care s-a prezentat ca fiind Ian, in timp ce savura un vin rosu.

Deficitul de sushi

Cu petrodolarii adusi de rezervele energetice care au sustinut o economie puternica, rusii au avut parte de o gama larga de restaurante dupa colapsul regimului sovietic din 1991 - pe care le-au umplut pentru a uita vitrinele goale ale magazinelor si strazile pustii dupa lasarea intunericului.

Un fel de mancare foarte popular in Rusia este sushi, omniprezent peste tot in tara, fiind gasit chiar si in meniurile restaurantelor cu specific italian si francez. Insa s-ar putea ca restaurantele sa fie obligate sa se descurce fara acest fel de mancare.

Rosinter, unul dintre cele mai mari lanturi de restaurante din Rusia, care detine si cafenelele Sushi, amplasate in intreaga tara, a precizat ca jumatate din produsele alimentare pe care le serveste sunt importate si se asteapta ca sanctiunile sa afecteze mediul de afaceri, care deja este amenintat, deoarece instabilitatea politica impinge economia in recesiune.

"Este o situatie destul de dificiala", a spus Elena Mazur, purtatoare de cuvant la Rosinter. "Avem multe probleme cu meniurile si preturile".

Pentru un director al lantului de cafenele Sushi, impactul este mult mai direct.

"Suntem ingrijorati cu totii. Nu vrem sa ne pierdem slujbele", a spus el, cerand sa nu-i fie divulgat numele. "Nu avem somon rusesc".

"Supravietuim fara stridii"

Efectele sanctiunilor se resimt si in Vest. Prelucratorii de lapte au oprit productia de branza si unt destinata Rusiei, iar pretul somonului norvegian este asteptat sa scada co 10% in aceasta saptamana.

Insa expertii spun ca si consumatorii rusi vor resimti efectele: agentia de rating Fitch estimeaza ca "Importurile din UE si SUA vor fi inlocuite treptat cu importuri mai scumpe din alte tari".

Cel mai probabil sa resimta pierderea deliciilor din strainatate sunt cei din clasa de mijloc, care au fost si centrul protestelor impotriva reveni lui Vladimir Putin la presedintie.

"Masura va afecta si mai mult clasa de mijloc din mediul urban", a spus Alisa Lockwood, analist pentru analiza Europa &CSi la His Country Risk. Insa a adaugat ca "factorii de decizie de la Kremlin au calculat, probabil, ca sentimentul patriotic va depasi neplacerea."

Sondajele arata ca majoritatea rusilor sustin sanctiunile luate impotriva Vestului ca raspuns la cele impuse asupra prseupusului sprijin acordat rebelilor pro-rusi din estul Ucrainei - sprijin negat de Moscova. Circa 76% dintre respondentii dintr-un sondaj efectuat de Levada Center inainte de adoptarea sanctiunilor comerciale erau de acord cu planurile guvernului.

Un restaurant din Ekaterinburg deja are ceva special, dar scurt - "meniul sanctionat", care include produse si mancaruri rusesti ca ecou al patriotismului.

"Sunt mandru ca nu mai suntem pustiul bruscat de batausi. Era timpul", a spus Andrei Dellos, proprietarul unui restaurant. "Nu vor fi stridii, dar ne vom descurca. Vom trai si fara stridii".

Sprijin pentru producatorii locali

In timp ce fermierii rusi spera ca masurile impotriva celor din Vest le vor aduce o victorie, alti jucatori din industria alimentara sunt sceptici ca producatorii locali pot acoperi cererea.

Unii au reamintit de lungul timp necesar fermelor rusesti pentru a se reface dupa saracia cauzata de colapsul sistemului sovietic - cand efectivele de animale au fost sacrificate din lipsa de hrana - si au subliniat ca resursele nu sunt inca suficiente.

"Pentru a produce laptele necesar, mai intai trebuie sa cresti vaca. Nu conteaza cat te rogi, vaca nu va produce lapte inainte de varsta de trei ani", a spus Pavel Grudinin, director la firma de stat Lenin si deputat din regiunea Moscovei.

"Principala problema a Rusiei nu este ca suntem inundati cu alimente importate ieftine, ci ca noi producem putin".

Cu toate acestea, sunt si optimisti. Viktor Zubenko, directorul unei ferme, este bucuros ca are sansa de a vinde mai multe din produsele sale.

"Nu pot spune ca am asteptat aceste sanctiuni, dar am sperat", a spus Zubenko, care locuieste in provincia Rostov a Rusiei, unde campurile de cartofi se intind pe multi kilometri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rusia alimente, #restrictii importuri, #rusia probleme , #Rusia