Directorul AIE: Dependenta Rusiei de UE este mai mare decat a UE de Rusia

Vineri, 05 Septembrie 2008, ora 09:57
1007 citiri
Directorul AIE: Dependenta Rusiei de UE este mai mare decat a UE de Rusia

Uniunea Europeana este dependenta in proportie de circa 50 la suta din necesarul sau energetic de importuri, iar aceasta dependenta va creste si mai mult in anii urmatori, de aceea este esential ca UE sa-si diversifice atat furnizorii si rutele, cat si sursele de energie, a declarat joi directorul general al Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), Nobuo Tanaka.

Seful AIE s-a aflat la Bruxelles pentru a prezenta primul raport intocmit de AIE in care se analizeaza politica energetica a UE, pe ansamblu, dupa ce pana in prezent Agentia elabora rapoarte pentru fiecare stat in parte.

Documentul este extrem de laudativ la adresa 'abordarii coerente a energiei si schimbarilor climatice' de catre Comisia Europeana si a propunerilor acesteia de separare ('unbundling') a retelelor de productie de cele de distributie.

Evidentiind obiectivele ambitioase al Comisiei in ceea ce priveste reducerea emisiilor de CO2, Tanaka a pledat si in favoarea recurgerii intr-o mai mare masura la alte surse de energie decat cele fosile. Pentru oficialul AIE este 'greu de inteles' de ce unele state membre refuza in continuare sa utilizeze energie nucleara.

Singura slabiciune a UE pusa in lumina de raport este politica externa in domeniul energie a UE. Seful AIE a reprosat statelor membre UE ca inca mai prefera sa negocieze de unele singure acordurile energetice cu statele furnizoare, in loc sa vorbeasca pe o singura voce, cea a Uniunii.

'Statele membre prefera sa discute bilateral cu tarile producatoare, insa pe termen lung nu au decat de pierdut nefacand uz pe deplin de forta pe care o poate avea UE in negocierile cu statele furnizoare de energie', a spus Tanaka.

Cat priveste mult invocata dependenta a Europei de Rusia in planul energiei, Nobuo Tanaka a apreciat ca situatia nu este atat de grava pe cat se crede. 'UE importa circa 30 la suta din necesarul sau de gaze din Rusia, in timp ce aceasta trimite catre Europa 70 la suta din exporturile sale de gaze.

Pe ansamblu, dependenta Rusiei de Europa este mai mare decat reciproc. Problema care se pune este ca Europa sa stie cum sa-si consolideze aceasta pozitie in negocieri', a mai aratat el.