Dimitri Medvedev: PIB-ul Rusiei va creste cu cel mult 2% in 2013

Luni, 21 Octombrie 2013, ora 15:10
1389 citiri
Dimitri Medvedev: PIB-ul Rusiei va creste cu cel mult 2% in 2013

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a estimat luni ca in acest an economia rusa va inregistra o crestere de 2% "in cel mai bun scenariu", adica un ritm de crestere semnificativ mai mic decat cel inregistrat in anii precedenti, ca urmare a conjuncturii internationale negative, transmite AFP.

Potrivit datelor statistice, economia rusa a inregistrat o crestere anuala de 1,2% in trimestrul al doilea, dupa un avans de 1,6% in primul trimestru.

"In primele opt luni ale acestui an, PIB-ul Rusiei a crescut cu 1,5% comparativ cu perioada similara a anului trecut, fata de o crestere de 4,5% inregistrata in 2012. Asteptarile pentru acest an fluctueaza, insa in cel mai bun scenariu va fi vorba de o crestere in jurul a 2%", a spus Dmitri Medvedev la o reuniune dedicata investitiilor straine in Rusia.

"Unul din factorii principali este situatia economica externa, avand in vedere faptul ca economia noastra este una orientata spre exporturi", a adaugat Medvedev, explicand motivele incetinirii economiei rusesti.

Guvernul rus, care la inceputul anului miza pe o crestere economica de 3,6% in acest an, si-a revizuit de doua ori prognozele de crestere pentru 2013 si in prezent mizeaza pe un avans de 1,8%, dupa o crestere de 3,4% in 2012 si una de 4,3% in 2011.

Cu toate acestea, saptamana trecuta vice-ministrul Economiei, Andrey Klepach , a apreciat ca prognoza oficiala este una "optimista", avertizand ca stagnarea economiei a continuat in vara acestui an in pofida sperantelor pentru o relansare.

Rusia este cel mai mare producator mondial de energie, iar exporturile de materii prime si hidrocarburi asigura jumatate din veniturile la bugetul federal.

#crestere economica Rusia, #evolutie economie Rusia, #exporturi rusia , #Rusia