De ce nu isi poate dezvolta Rusia infrastructura

Sambata, 23 Iunie 2012, ora 11:59
2135 citiri
De ce nu isi poate dezvolta Rusia infrastructura

Masurile populiste si subventionarea unor intreprinderi nerentabile impiedica Rusia sa aloce resurse pentru dezvoltarea infrastructurii, cu mult depasita in special in Extremul Orient rus.

"Rusia trebuie sa accelereze dezvoltarea infrastructurii de cel putin patru ori pe an, intrucat suntem cu mult ramasi in urma la acest capitol, din cauza populismului autoritatilor", a declarat sambata fostul ministru rus al finantelor, Aleksei Kudrin, la Forumul economic international, care se desfasoara la Sankt-Petersburg.

El s-a pronuntat pentru cresterea varstei de pensionare, in contextul in care populatia Rusiei este in proces de imbatranire, iar ponderea din PIB alocata pensiilor se apropie de 3%. La ora actuala, varsta de pensionare in Rusia este de 55 de ani, in cazul femeilor si de 60, in cel al barbatilor.

"Trebuie crescuta varsta de pensionare, iar resursele economisite astfel sa fie redistribuite la constructia infrastructurii", a intarit Kudrin.

Masurile populiste sufoca economia rusa

"Subventionarea excesiva a intreprinderilor, paternalismul in sustinerea unor ramuri, masurile populiste ne priveaza de posibilitatea dezvoltarii infrastructurii. Avem nevoie nu de majorarea cheltuielilor pe seama utilizarii veniturilor obtinute din petrol, ci de redistribuirea resurselor", a adaugat el.

Kudrin a avertizat ca, peste doi-trei ani, Kremlinul nu va face fata cheltuielilor pe care le-a anuntat cu precadere in sfera sociala, intrucat veniturile bugetare au fost supraestimate. Autoritatile au pornit de la premisa ca vor inregistra venituri mai mari din exportul petrolului, dar pretul acestuia a scazut deja de la 115 dolari (cat figureaza in previziunile bugetare) la 91 de dolari.

Kudrin a fost demis din postul de ministru al finantelor de catre Dmitri Medvedev in septembrie 2011, imediat dupa ce a fost anuntata rocada posturilor intre membrii tandemului aflat la putere. Kudrin a declarat atunci ca va refuza sa faca parte dintr-un guvern condus de Medvedev, pe atunci sef de stat, intrucat dezaproba decizia acestuia de a majora substantial cheltuielile pentru aparare.

Prezent la Forumul de la Sankt-Peterburg, Klaus Kleinfeld, directorul executiv al Alcoa Inc (cel mai mare producator de aluminiu din SUA) a semnalat ca doar o treime dintre drumurile Rusiei corespund standardelor mondiale, cea mai mare parte a infrastructurii ruse in Extremul Orient fiind construita cu peste 50 de ani in urma.

Directorul VTB Bank, Andrei Kostin, a aratat ca Extremul Orient rus ramane o regiune slab dezvoltata, iar pentru organizarea Summitului APEC, toata infrastructura trebuie construita de la zero.

Criza economica si stabilitatea energetica sunt principalele subiecte de pe agenda celei de-a XVI-a editii a Forumului economic international de la Sankt Petersburg (nord), eveniment ce se vrea o replica a Forumului de la Davos, Elvetia. La reuniune iau parte peste 1.400 de persoane - reprezentanti ai mediului de afaceri din Rusia si din strainatate, experti si oameni politici.

#dezvoltarea infrastructurii Rusia, #forum economic Sankt Petersburg , #Rusia