Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Croatia vrea sa investeasca 10 miliarde de euro in sectorul energetic pana in 2020

Croatia vrea sa investeasca 10 miliarde de euro in sectorul energetic pana in 2020

Croatia vrea sa investeasca 10 miliarde euro in dezvoltarea sectorului energetic pana in 2020.Proiectul a fost aprobat luni de catre un consiliu economic si social national,relateaza AFP. Aprobat luni de catre o asociatie ce reuneste reprezentanti ai guvernului, ai sindicatelor si angajatorilor, proiectul va face obiectul unei "dezbateri publice", inainte de a fi trimis spre adoptare parlamentului, potrivit procedurilor in vigoare. Croatia importa 50% din necesarul sau de energie si principalele obiective ale strategiei sunt de a diminua dependenta de pietele straine si de a diversifica resursele de import.


In conformitate cu declaratiile reprezentantilor guvernului, Croatia importa 80% din necesarul sau de petrol, 40% din consumul de gaze naturale si 23% din necesarul sau de energie electrica.


Potrivit declaratiilor premierului Damir Polancec, investitiile in sectorul energetic vor fi unul dintre principalele motoare de crestere economica a tarii.


Planul prevede constructia mai multor centrale hidraulice si termice, ca sa raspunda cresterii consumului de electricitate, estimata la 20% pana in 2020. Planul ar putea insemna si constructia primei centrale nucleare din tara, potrivit declaratiilor lui Polancec. Consumul de gaze naturale ar trebui sa creasca, in aceeasi, perioada de la 3,2 miliarde la 5 miliarde de metri cubi pe an. Dependenta de gazele naturale din Rusia, Croatia vrea sa isi diversifice sursele din acest sector.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1109 ori