Criza petrolului aduce rusii si sauditii la aceeasi masa

Luni, 10 August 2015, ora 09:55
3819 citiri
Criza petrolului aduce rusii si sauditii la aceeasi masa
Foto: Pixabay

Ministrii de Externe din Rusia si Arabia Saudita se vor intalni, marti, 11 august, la Moscova pentru a discuta in amanunt situatia creata de prabusirea pretului petrolului, dar si amenintarile din Orientul Mijlociu, incluzand razboiul civil din Siria si ascensiunea Statului Islamic.

Ministrul saudit Adel al-Jubeir vine la Moscova la doar doua saptamani dupa intalnirea trilaterala de la Doha cu omologul sau rus Serghei Lavrov si secretarul de stat american John Kerry, informeaza agentia Reuters.

Siria, punct fierbinte

Discutiile se vor axa pe problema ridicata de evolutia razboiului civil din Siria, in care Rusia si Iranul sustin fortele regimului Assad, in timp ce Washingtonul si aliatul sau din regiune, Arabia Saudita, au optat pentru incurajarea rebelilor opozanti.

Dupa ultima intalnire cu John Kerry, ministrul Lavrov a explicat ca Moscova si Washingtonul nu au gasit modalitatea de a trece peste acest obstacol.

Oficialul rus a mentionat ca o actiune comuna impotriva Statului Islamic, in teritoriile ocupate de gruparea terorista in Siria si Irak, necesita o lamurire a acestei situatii.

Problema petrolului

Pe de alta parte, Lavrov si Jubeir vor atinge si problemele generate de prabusirea pietei petrolului, un eveniment care a declansat o criza profunda in Rusia.

Conform estimarilor FMI, economia rusa risca sa inregistreze o scadere a PIB-ului cu 9% procente in anii urmatori, ca urmare a sanctiunilor economice aplicate de Occident si a pretului redus la petrol.

In acest moment, barilul de petrol se comercializeaza la aproximativ 50 de dolari, fiind de asteptat sa evolueze la aceeasi nivel in lunile urmatoare.

Pretul scazut al combustibilului a provocat pierderi si in economia saudita, guvernul de Riad apeland la rezervele valutare pentru a acoperi un deficit de peste 65 de miliarde de dolari in ultimele 12 luni.

Moscova a intretinut discutii frecvente pe aceasta tema cu tarile membre OPEC, dar, pana acum, Arabia Saudita a marsat pe o politica de crestere a cotelor de extractie, profitand de pretul scazut al petrolului pentru a ocupa o piata cat mai larga.

#negocieri Rusia Arabia Saudita, #criza petrolului Rusia, #razboi civil Siria , #Rusia