Criza din Rusia a trecut. Incepe chinul unei recesiuni de durata

Vineri, 15 Mai 2015, ora 12:34
2271 citiri
Criza din Rusia a trecut. Incepe chinul unei recesiuni de durata
Foto: Russia Today

Rusia da semne ca se tine mai bine pe picioare. Incurajati de o usoara revenire a pretului petrolului si de aprecierea rublei, finantistii din banca centrala au demarat un proces de reconstituire a rezervelor valutare.

In schimb, pentru populatie, noua etapa are o perspectiva ceva mai sumbra, pe masura ce economia rusa intra intr-o lunga perioada de recesiune, remarca Fortune.

Moment propice

Banca centrala a Rusiei a declarat depasita perioada crizei financiare declansata de prabusirea spectaculoasa a pietei de energie la mijlocul anului trecut. Cu toate acestea, revenirea la normal a economiei nu se intrevede in viitorul imediat.

Oficialii bancii centrale au anuntat, joi 14 mai, ca au reluat operatiunile de consolidare a rezervelor valutare, acesta fiind un prim semn ca panica starnita de prabusirea rublei in decembrie 2014 s-a risipit.

Pentru guvernatorul Elvira Nabiullina, acesta este un moment propice de a acoperi o parte din rezervele valutare ale bancii, diminuate cu 28% in cursul anului trecut.

Acestea au fost folosite in 2014 de institutie pentru a sustine sistemul bancar intern si a acoperi deficitul bugetar.

Insa, chiar si dupa un an dramatic pentru economia interna, banca centrala a Rusiei detine o rezerva valutara de 358,5 miliarde de dolari.

Noua normalitate austera

Pe fondul unei aprecieri rapide a rublei, presedintele Vladimir Putin si-a facut curaj de a da asigurari, intr-un show TV maraton, ca ceea ce a fost mai greu a trecut, dar acest lucru nu aduce lucrurile la starea lor initiala.

Banca centrala a redus de trei ori dobanda de referinta de la 17%, cat era in decembrie, iar inflatia a inceput sa se retraga de la amenintatorul plafon de 16,9% atins in luna martie.

Rubla a recuperat teren in fata monedei americane, revenind de la 70 ruble/dolar, cat indica cursul lunii februarie, la 50 de ruble/dolar.

In continuare, diferenta de curs este cu 50% mai mare fata de perioada de dinaintea anexarii Crimeei, dar oficialii din Banca Rusiei dau semne ca vor sa plafoneze rubla la acest nivel.

Moneda ruseasca este dependenta in proportie de 75% de exportul de petrol si gaze naturale al tarii, dar evolutia sa recenta arata ca aprecierea survenita in ultimele luni este usor nejustificata.

Pentru moment, oficialii de la Moscova au nevoie de un dolar puternic care sa le permita sa colecteze o cat mai mare masa monetara exprimata in ruble pentru a acoperi cheltuielile bugetare cu salariile si pensile.

Plafonarea rublei va afecta insa stilul de viata al populatiei, rusii fiind de acum nevoiti sa se adapteze unui trai ceva mai auster. Iar acesta isi va pune amprenta asupra afacerilor din piata locala.

Economie doborata

Pentru localnici, impactul crizei recente este resimtit mult mai dramatic decat cel al crizei din 2008-2009.

Salariile nu au mai fost actualizate in functie de inflatie inca din octombrie 2014, dupa cum arata un studiu Nielsen, iar incredere consumatorilor atinge cote mai scazute decat acum 6-7 ani.

Comertul a cunoscut o scadere de 8,7% in martie, iar piata auto s-a prabusit cu 42%, dupa cum arata cifrele Asociatie Afacerilor europene in Rusia.

Pentru anul in curs nu se intrevede o perioada de revenire la normal. Prabusirea rublei in 2014 a dus la falimentul a 30 de companii de turism din Rusia, incluzand si cel mai mare tour operator din tara.

Pentru acest an, purtatorul de cuvant al Sindicatului din Industria de Turism din Rusia, Irina Tyurina, crede ca veniturile generate de excursiile in afara tarii vor fi mai mici cu 50, pana la 70 de procente.

"Fara reforme structurale in economie, singura perspectiva ramane contractia economica", sustine Liza Ermolenko, analist al firmei londoneze Capital Economics.

Conform datelor prelucrate de ea, guvernul de la Moscova a preferat sa taie drastic bugetul proiectelor de investitii productive, precum cele in infrastructura de transport, pentru a asigura 4% din PIB la bugetul Apararii.

Curtea de Conturi din Rusia a dat publicitatii un raport in care se arata ca rectificarea negativa a bugetului in cursul anului trecut a avut ca efect cresterea cu 17.000 a numarului de decese inregistrate in spitalele din tara.

Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare a revizuit saptamana aceasta prognoza pentru Rusia dand ca posibila o reducere a cresterii economice cu 4,5% pentru acest ani si una de 1,8% pentru anul viitor.

O perspectiva mult mai sumbra fata de amagitoarea crestere economica de 2,3% pe care ministrul Economiei, Alexei Uliukaiev a avansat-o pentru 2016.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#recesiune Rusia, #criza economica 2014 Rusia, #curs valutar rubla , #Rusia