Coreea de Nord castiga anual 1,3 miliarde de euro din exportul de sclavi

Joi, 29 Octombrie 2015, ora 16:08
1926 citiri
Coreea de Nord castiga anual 1,3 miliarde de euro din exportul de sclavi
Foto: Flickr/zennie 62

Oficialii ONU sustin ca dictatorul nord-coreean Kim Jong-un a dezvoltat o adevarata retea de trafic de persoane, 50.000 din conationalii sai fiind trimisi anual sa lucreze in tabere de munca fortata in China, Rusia si Orientul Mijlociu.

Raportorul special al ONU din Coreea de Nord, Marzuki Darusman, a acuzat conducerea de la Phenian de violarea Conventiei Internationale privind Drepturile Civile si Politice, care interzice munca fortata, relateaza The Telegraph.

Forta de munca de miliarde

De urma muncitorilor nord-coreeni guvernul de la Phenian incaseaza anual echivalentul a minim 1 miliard de lire sterline (1,3 miliarde euro).

Darusman a avertizat companiile din strainatate care apeleaza la forta de munca pusa la dispozitie de autoritatile din Coreea de Nord ca se fac complici la crearea unui sistem de munca fortata.

Raportorul ONU sustine ca peste aproximativ 50.000 de muncitori din Coreea comunista sunt trimisi anual sa munceasca in strainatate. Majoritatea ajung in China sau Rusia, dar lista sa cuprinde 15 tari care primesc forta de munca livrata de Phenian.

Printre acestea se numara si Kuweit, Malaezia, Polonia, Qatar si Emiratele Arabe Unite.

Organizatii pentru protectia Drepturilor Omului au relatat ca muncitorii nord-coreeni sunt platiti cu aproape 110 euro lunar, sunt fortati sa lucreze si 20 de ore pe zi, iar conditiile de hrana si de cazare sunt mizere.

Sclavii lui Kim Jon-un sunt paziti de catre agenti ai serviciilor secrete de la Phenian pentru a nu evada de pe santierele unde sunt dusi la munca.

Angajatorii lor din strainatate platesc sume uriase pentru aceasta forta de munca, Marzuki Darusman estimand ca guvernul lui Kim Jong-un primeste intre 1,3 si 1,8 miliarde de euro.

Kim Jong-un, spre Tribunalul de la Haga?

Darusman a explicat ca raportul sau a urmat linia unei investigatii derulate de o comisie a ONU in 2014 in Coreea de Nord prin care s-a evidentiat "o incalcare sistematica si raspandita a drepturilor omului pe o perioada indelungata".

Din punctul de vedere al observatorilor ONU, aceasta stisface cerintele dreptului international de a se inscrie in randul crimelor comise impotriva umanitatii.

Raportorul ONU pentru Coreea de Nord se declara convins ca membrii Consiliului de Securitate al organizatiei vor inainta cazul catre Tribunalul Penal de la Haga pentru a aduce in fata judecatorilor pe cei vinovati de comiterea acestor abuzuri.

#drepturile omului Coreea de Nord, #sclavagism Coreea, #munca fortata, #Kim Jong Un , #Rusia