Coalitie dubla. Franta foloseste atat Statele Unite, cat si Rusia impotriva Statului Islamic

Marti, 22 Decembrie 2015, ora 13:48
2196 citiri
Coalitie dubla. Franta foloseste atat Statele Unite, cat si Rusia impotriva Statului Islamic
Foto: Strategika51

Intalnirea de luni, 21 decembrie, dintre ministrii Apararii francez si rus la Moscova a rezultat cu apelul Parisului ca Rusia sa intensifice atacurile aeriene impotriva pozitiilor ocupate de teroristii Statului Islamic in Siria.

Situatia este neobisnuita, in conditiile in care Franta face parte din coalitia militara internationala coordonata de Statele Unite, iar relatiile dintre Moscova si Washington sunt tensionate de mai bine de un an si jumatate, remarca revista International Business Times.

Retea comuna de informatii

Atat Rusia, cat si fortele conduse de SUA actioneaza pe acelasi front impotriva gruparilor teroriste din Siria, dar Franta pare sa dea dovada de oportunism, angajand discutii cu fiecare dintre parti pentru a razbuna atentatele sangeroase care au insangerat Parisul in urma cu 5 saptamani.

"Vom discuta probleme legate de amenintarea gruparilor teroriste si despre cum Rusia ar putea intensifica atacurile impotriva Daesh (Statul Islamic), inamicul nostru comun", a declarat ministrul Jaques-Yves Le Drian pentru Agentia France Presse.

Le Drian a fost mandatat sa faca o oferta Moscovei de a intra intr-o retea comuna a serviciilor de informatii, in care datele vizand cetatenii francezi sau rusi racolati de Statul Islamic sa fie schimbate cat mai rapid intre cele doua parti.

Ministrul a subliniat ca Franta este capabila sa se comporte responsabil intr-un astfel de proiect comun, "schimbul de informatii necesitand date prezentate si de o parte si de cealalta".

Oferta facuta de ministrul francez al Apararii catre omologul sau Serghei Soigu pare nefireasca in contextul in care, in urma cu o luna, aviatia NATO a Turciei a doborat un bombardier rusesc la granita turco-siriana.

Este primul incident armat intre o tara NATO si Rusia inregistrat in ultima jumatate de secol, iar evenimentul a inflamat relatiile dintre Moscova si Ankara.

In acelasi timp insa, dupa atentatele armate de pe 13 noiembrie din Paris, Franta a beneficiat de un raspuns prompt din partea Moscovei, portavionul Charles de Gaulle, deplasat in largul coastei siriene, beneficiind de escorta unor nave militare rusesti.

Totodata, Le Drian este posibil sa fi atins si subiectul aranjamentelor necesare pentru evitarea unor noi incidente intre avioanele fortelor militare care opereaza in Siria.

La aceasta ora, pe langa Rusia, Franta si Statele Unite, raidurile impotriva jihadistilor din Siria sunt sustinute si de avioane apartinand fortelor aeriene din Marea Britanie si Germania.

#razboi Siria, #alianta anti ISIL, #raiduri aeriene Siria, #Stat Islamic, #atentate Paris, #avion rusesc doborat Turcia Siria , #Rusia