Chisinaul indeamna Moscova sa nu impuna masuri restrictive in relatiile comerciale

Joi, 20 Noiembrie 2014, ora 14:38
1216 citiri
Chisinaul indeamna Moscova sa nu impuna masuri restrictive in relatiile comerciale
Foto: Moldova

Moscova nu are niciun motiv de ingrijorare fata de o re-exportare a unor bunuri europene de pe teritoriul Republicii Moldova si nu are nevoie de masuri restrictive in acest sens, a declarat joi ministrul moldovean pentru Economie Adrian Candu pentru RIA Novosti.

"Nu exista motive de teama ca aceste bunuri vor fi livrate catre Rusia via (Republica) Moldova. Nu exista motive economice sau legale pentru ca sa ni se impuna masuri restrictive", a declarat ministrul pentru agentia rusa citata de site-ul Sputnik.

Moscova a restrictionat importurile de carne si fructe moldovenesti anul acesta, invocand o prevenire a unor livrarii ilegale de produse europene Rusiei, ca raspuns la sanctiunile impuse de catre Uniunea Europeana Rusiei, pe care o acuza de implicare in criza din Ucraina.

Rusia a anulat si scutiri de taxe acordate anterior

De asemenea, autoritatile ruse au anulat la 1 septembrie scutiri de taxe acordate anterior pentru anumite alimente provenind din fosta republica sovietica. Ele au motivat masura invocand protejarea pietei rusesti de un "flux necontrolat de bunuri duty-free", dupa ce Chisinaul a semnat pe 27 iunie Acordul de liber-schimb cu UE.

Ministrul moldovean pentru Agricultura si Alimentatie Vasili Bumacov a estimat saptamana aceasta, tot pentru RIA Novosti, ca pierderile provocate de restrictii pot atinge 200 de milioane de dolari.,

Serviciul rus pentru controlul veterinar si al plantelor (Roselhoznadzor) a anuntat marti ca este pregatit sa negocieze cu Republica Moldova anularea restrictiilor, cu conditia ca Chisinaul sa impiedice contrabanda cu marfuri europene in Rusia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Moldova rusia improt, #moldova restrictiii rusia , #Rusia