Chisinaul anunta ca nu va raspunde cu aceeasi moneda embargoului rusesc

Vineri, 08 August 2014, ora 09:17
1066 citiri
Chisinaul anunta ca nu va raspunde cu aceeasi moneda embargoului rusesc

Premierul moldovean Iurie Leanca a criticat joi restrictiile impuse de Rusia asupra fructelor si legumelor din Republica Moldova, dar a precizat ca autoritatile de la Chisinau nu vor raspunde cu un embargou asupra produselor ruse, relateaza IPN, in pagina online.

"Noi nu vom declara ca, de exemplu, votca ruseasca este otravitoare, asa cum au zis ei ca sunt vinurile moldovenesti", a afirmat premierul Leanca la o intalnire cu producatorii de fructe si legume din Republica Moldova in orasul Edinet, din nordul tarii.

Premierul Iurie Leanca a mai afirmat ca Guvernul va acorda compensatii producatorilor si, de asemenea, va incerca extinderea relatiilor comerciale cu Belarus si Kazahstan, care, alaturi de Rusia, fac parte din Uniunea Vamala.

In ceea ce priveste restrictiile impuse de Rusia, seful Guvernului de la Chisinau a precizat ca, din punct de vedere juridic, deciziile sunt ilegale, in conditiile acordurilor din cadrul Comunitatii Statelor Independente (CSI). "Este un subiect pe care il discutam cu cei de la Moscova. (...) Am lasat portita deschisa pana la 1 septembrie si sper ca ratiunea va triumfa la Moscova si vom avea relatii comerciale normale", a mentionat Iurie Leanca.

Moscova a restrictionat la 21 iulie accesul fructelor si legumelor din Republica Moldova pe piata rusa, decizie motivata prin incalcarea normelor fitosanitare. De asemenea, Rusia a anuntat ca va introduce taxe vamale la principalele exporturi din Republica Moldova incepand din 1 septembrie. Masurile Moscovei intervin in contextul semnarii Acordului de Asociere si Liber Schimb intre Republica Moldova si Uniunea Europeana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#embargou produse ruse, #restrictii Rusia Republica Moldova , #Rusia