Cel mai amplu program de privatizare post-Eltin, in Rusia

Vineri, 30 Iulie 2010, ora 00:54
1077 citiri
Cel mai amplu program de privatizare post-Eltin, in Rusia

Guvernul rus a aprobat joi, in forma preliminara, cel mai amplu program de privatizare dupa era Eltin, in valoare de 29 de miliarde de dolari, care va avea loc in perioada 2011-2013 indiferent de veniturile bugetare ale tarii si va fi deschis si catre investitorii straini, potrivit Mediafax.

"In prezent, statul are o prezenta excesiva in economie, care trebuie sa fie redusa treptat. Privatizarea ne permite sa influentam structura economiei", a declarat ministrul Economiei, Elvira Nabiullina, adaugand ca investitorii straini vor putea sa participe.

Nabiullina a precizat ca guvernul va solicita bancilor rusesti si straine sa ii acorde consultanta pentru vanzarea activelor. Unele participatii la companii de stat ar putea fi vandute pe piata bursiera, iar altele catre investitori strategici.

"Ministerul organizeaza intalniri cu investitorii straini pentru prezentarea posibilitatilor de privatizare", a explicat ministrul.

Planul va fi prezentat in septembrie si finalizat pana la sfarsitul acestui an. Programul de privatizari va fi, daca va fi pus in practica, cel mai ambitios dupa era presedintelui Boris Eltin, cand oameni de afaceri influenti au preluat unele dintre cele mai mari companii petroliere si minere din Rusia, la preturi mici.

In perioada de criza din 2008-2009, active precum o participatie de control la grupul minier Norilsk Nickel a revenit statului, ca garantie pentru imprumuturi, dupa ce proprietarii au cerut ajutorul guvernului pentru refinantarea datoriilor.

Oficiali guvernamentali au declarat ca vanzarile ar putea include participatii minoritare la companii mari precum Rosneft, cel mai mare producator de petrol din Rusia, banca VTB si operatorul de oleoducte Transneft.

Planul prevede ca statul rus va pastra participatii majoritare la aceste companii, astfel incat autoritaile de la Kremlin nu vor renunta la politica nationalista in domeniul resurselor din ultimul deceniu. 

3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
#rusia, #investitii, #privatizare , #Rusia