CE nu exclude o noua criza a gazului in iarna

Vineri, 24 Iulie 2009, ora 13:00
1759 citiri
CE nu exclude o noua criza a gazului in iarna

Comisarul european pentru energie Andris Piebalgs nu exclude o noua criza a gazului in Europa, in iarna, tinand cont de dificultatile de plata cu care se confrunta Ucraina, tara pe unde tranziteaza 80% din gazul rusesc destinat UE, relateaza AFP.

"Tranzitul de gaz rusesc este o chestiune care ingrijoreaza Comisia Europeana si presedintia UE", a subliniat joi Piebalgs la Are, in centrul Suediei, in marja unei reuniuni a ministrilor europeni ai energiei. "Consideram ca posibilitatea unei intreruperi a aprovizionarii exista", a declarat el.

Gazul rusesc reprezinta 5% din aprovizionarea energetica totala a UE, ceea ce "este considerabil", a afirmat comisarul. Ucraina, care incearca sa obtina un imprumut pentru a-si plati facturile de gaz, urmeaza sa se intalneasca vineri, la Kiev, cu reprezentanti ai institutiilor financiare internationale, care au cerut mai multe detalii privind reformele promise.

Potrivit unei surse apropiate Comisiei, Ucraina a facut "unele progrese" in acest sens saptamana trecuta. In ceea ce priveste suma imprumutului pe care l-ar putea obtine fosta republica sovietica, aceasta este inca incerta.

Comisiarul Piebalgs a incercat, insa, sa se arate optimist: "Sper sincer ca nu va trebui sa ne confruntam cu o criza". "Ucrainenii, dornici (ca tara lor - n.red.) sa ramana principala ruta de tranzit a gazului catre UE, au tot interesul sa dovedeasca faptul ca sunt de incredere", considera el.

Ca masura de precautie, "grupul de coordonare pentru gaz" - din care fac parte reprezentanti ai tarilor membre UE, ai consumatorilor si ai organizatiilor din industria gazului - se va reuni in 11 august la Bruxelles. Intalnirea va fi, insa, anulata, daca ucrainenii isi vor plati in 7 august si urmatoarea factura, de circa 640 de milioane de dolari.

Ucraina trebuie sa isi umple rezervoarele cu gaz in timpul verii, pentru a asigura tranzitul gazului catre UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#comisia, #criza, #europeana, #gaze, #iarna, #rusia, #ucraina , #Rusia