Bulgaria: "Rusia nu va primi nicio leva pentru proiectul Burgas-Alexandroupolis"

Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 11:45
1217 citiri
Bulgaria: "Rusia nu va primi nicio leva pentru proiectul Burgas-Alexandroupolis"
Proiectul Burgas-Alexandroupolis

Bulgaria nu va plati despagubiri Rusiei dupa ce a renuntat la construirea conductei Burgas-Alexandroupolis, sustine premierul Boris Borisov, in replica la declaratiile ministrului rus al energiei, Serghei Smatko, care a avertizat ca Moscova doreste sa obtina compensatii pentru proiectul esuat.

"Am un respect profund pentru domnul Smatko si ii urez Craciun Fericit si La Multi Ani! Dar Rusia nu va primi nici macar o leva pentru proiectul Burgas-Alexandroupolis", a declarat marti premierul bulgar, Boris Borisov, conform NewsIn.

Declaratia, facuta in timpul unei vizite la Ruse, survine dupa ce ministrul rus al energiei, Serghei Smatko, a declarat luni ca Rusia va recurge la toate masurile legale posibile pentru a obliga Bulgaria sa-i plateasca despagubiri pentru renuntarea la conducta Burgas-Alexandroupolis.

"Vom calcula toate cheltuielile facute de companii (n.r. - rusesti) pentru acest proiect. Fara indoiala, aceste costuri vor fi imputate legal partii bulgare", a precizat Smatko.

Recent, Guvernul bulgar a anuntat ca renunta la proiectul care urma sa transporte petrol rusesc din portul Burgas de la Marea Neagra in portul grec Alexandroupolis de la Marea Egee.

Executivul de la Sofia a explicat ca proiectul nu este rentabil din punct de vedere economic. De cealalta parte, ministrul rus al energiei sustine ca proiectul - asa cum a fost negociat - servea intereselor tuturor partilor implicate: Bulgaria, Grecia si Rusia.

#proiect Burgas Alexandroupolis, #conduca burgas, #economie bulgaria, #economie rusia, #petrol rusia , #Rusia