Bucurie pentru Rusia: A fost acceptata in OMC dupa 18 ani de eforturi

Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 09:19
1483 citiri
Bucurie pentru Rusia: A fost acceptata in OMC dupa 18 ani de eforturi

Ministrii comertului din Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) au acceptat vineri cererea Rusiei de a se alatura organizatiei, un pas pe care Moscova si-l doreste de 18 ani.

Protocolul de aderare a fost semnat de ministrul rus pentru dezvoltare economica, Elvira Nabiullina, iar din partea OMC de directorul general, Pascal Lamy.

Vicepremierul rus Igor Suvalov, presedintele Confederatiei Helvetice, Micheline Calmy-Rey, si ministrii OMC au asistat la ceremonia de semnare a protocolului de aderare.

Rusia isi negociaza aderarea la OMC din 1993. Ultimul obstacol pe care l-a intampinat s-a numit Georgia, care a refuzat sa aprobe aderarea Moscovei mai ales dupa razboiul din august 2008.

Vineri, la o conferinta ministeriala a OMC, fusesera aprobate toate documentele pentru aderarea Rusiei la organizatie, inclusiv cele privitoare la asumarea angajamentelor pentru accesul pe piata al bunurilor si serviciilor.

Rusia va deveni membra cu drepturi depline a acestei organizatiii internationale dupa 30 de zile de la ratificarea aderarii, moment asteptat in vara anului 2012, au precizat oficialii rusi.

Incetarea aplicarii amendamentului Jackson-Vanik in Statele Unite, care limiteaza comertul cu Rusia si care este un obstacol in calea aplicarii regulilor OMC intre cele doua tari ar urma sa se intample in curand, in decurs de cateva luni, a spus vicepremierul Igor Suvalov.

Casa Alba a spus ca incetarea aplicarii amendamentului va fi o prioritate pentru administratie in 2012.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rusia omc, #aderare rusia organizatie mondiala comert , #Rusia