BM: Criza si ieftinirea petrolului aduc Rusia in prag de revolta sociala

Luni, 30 Martie 2009, ora 18:01
1612 citiri
BM: Criza si ieftinirea petrolului aduc Rusia in prag de revolta sociala

Banca Mondiala a avertizat asupra aparitiei unor tensiuni sociale in Rusia, dupa ce a estimat luni ca economia tarii se va comprima cu 4,5% in 2009, din cauza crizei economice mondiale si ieftinirii petrolului, relateaza The Telegraph.

Temperand optimismul privind o posibila revenire a economiei Rusiei, banca a estimat o comprimare si mai puternica decat au recunoscut oficialii de la Kremlin.

In ultimul sau raport privind economia Rusiei, Banca Mondiala a estimat ca produsul intern brut (PIB) ar urma sa scada cu 4,5% in 2009, in timp ce datele revizuite ale guvernului moscovit prevad o scadere cu numai 2,2% anul acesta.

Noile estimari vin ca urmare a faptul ca investitorii straini care se adreseaza pietelor emergente reincep sa intre pe piata din Rusia, dupa luni intregi de retrageri de capital, in urma conflictului cu Georgia din august 2008 si scaderii record a pretului petrolului.

Indicele bursei din Rusia, RTS, a urcat cu peste 30% anul acesta, avand performante mai puternice decat majoritarea indicilor de pe pietele emergente, dupa o revenire usoara a pretului petrolului si metalelor. Dar Zeljko Bogetic, economistul Bancii Mondiale pentru Rusia, a avertizat asupra unui astfel de optimism.

"In contextul in care criza continua sa cuprinda economia mondiala, asteparile conform carora economia Rusiei isi va reveni rapid nu mai sunt actuale", a declarat acesta, adaugand ca populatia ar fi profund nemultumita, mai ales clasa muncitoare, daca cheltuielile sociale nu vor creste puternic.

Bogetic a subliniat ca, din moment ce exista amenintarea unor presiuni sociale semnificative, trebuie sa se puna mai mult accent pe protectia sociala si distributia fondurilor. In contextul in care Banca Mondiala prevede o crestere la 12% a ratei somajului, Bogetic cere guvernului sa creasca cu 70% ajutoarele de somaj si cu 220% pe cele acordate cresterii copiilor.

De asemenea, unii oficiali guvernamentali au avertizat ca economia s-ar putea comprima cu pana la 10% in 2009. Banca Mondiala prevede un pret al petrolului de 45 dolari/baril, in timp ce titeiul Ural din Rusia se apropie de nivelul de 50 dolari/baril, dupa ce atinsese mininul record de 35 dolari/baril anul trecut.

Unii analisti sunt de parere ca pretul ar continua sa urce, datorita masurilor de reducere a productiei luate de Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), din care Rusia nu face parte.

#banca, # mondiala, # rusia, # revolta, # criza , #Rusia