Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BERD amana finantarea etapei a doua a proiectului Sahalin 2

BERD amana finantarea etapei a doua a proiectului Sahalin 2

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care urma sa prezinte decizia sa cu privire la un eventual ajutor acordat proiectului Sahalin 2, a anuntat ca este imposibil sa faca acest lucru atata timp cat situatia juridica a proiectului nu este clarificata in Rusia, transmite AFP.Un purtator de cuvant al BERD a declarat ca situatia actuala de incertitudine "nu permite BERD-ului sa avanseze" in acest dosar de finantare. Acesta a subliniat ca intarzierea este "de natura tehnica si nu constituie un punct de judecata".

Intrebat, de altfel, care este climatul actual in Rusia cu privire la proiectele marilor companii petroliere internationale, purtatorul de cuvant a declarat ca "pentru investitori, claritatea si previzibilitatea reprezentau doi factori pozitivi si ca ar fi de preferat ca rusii sa clarifice toate aceste probleme cat mai curand posibil".

Ministerul rus al resurselor naturale a creat un plus de confuzie, amenintand ca va opri proiectul Sahalin 2, in cazul in care grupul britanic Royal Dutch Shell nu isi reglementeaza "prejudiciile ecologice" pe care le aduce insulei. Ministerul a mai precizat si ca va verifica felul in care compania franceza total isi respecta "acordurile de licenta" cu privire la operatiunile de la Khariaga si Kovyktinsky. Rusia ameninta si continuarea operatiunilor TNK-BP.

Referitor la subiectul Sahalin 2, putatorul de cuvant BERD a precizat ca nu le poate solicita membrilor bancii sa aprobe un proiect de finantare, decat in cazul in care acest proiect este recunoscut ca fiind in conformitate cu legile si beneficiind de acorduri cu privire la politica de mediu, din partea tuturor statelor implicate. BERD, care participase deja la finantarea primei etape a proiectului Sahalin 2, prevazuse implicarea sa, cu o finantare de trei sau patru sute de milioane de euro, in a doua etapa a proiectului.

Suma este minima, avand in vedere costurile de 20 de miliarde de dolari, la care se ridica acest proiect, insa avizul BERD este simbolic, din punct de vedere politic.

In luna mai, anul trecut, presedintele BERD, Jean Lemierre, evocase puternicile nelinisti ale bancii referitor la problemele de mediu. BERD organizase, in primavara si in toamna, o consultare a popoarelor implicate in acest proiect, atat in Rusia, cat si in Japonia, iar vara fusese prevazuta ca perioada de studiu a rezultatelor

NewsIn

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 843 ori