Belarusul a impus o taxa de tranzit pentru petrolul livrat de Rusia

Joi, 04 Ianuarie 2007, ora 11:37
917 citiri

Belarusul a impus o taxa vamala de 45 dolari pe tona pentru exporturile de petrol din Rusia care tranziteaza acest stat, a anuntat premierul Sergei Sidorsky, citat de Reuters.

Presedintele Belarusului, Alexander Lukasenko, a declarat, miercuri, ca fostul stat sovietic ar putea impune o taxa de tranzit pentru livrarile de petrol din Rusia. Masura survine in conditiile unor dispute economice intre cele doua state vecine, inclusiv in domeniul exporturilor de gaze naturale. Taxa este valabila incepand cu 1 ianuarie 2007.


Guvernul rus a anuntat, in decembrie, ca va introduce, in anul 2007, o taxa de export de 180,7 dolari pe tona in cazul livrarilor de titei catre Belarus. Anterior, exporturile catre acest stat nu erau impozitate.Rafinariile din Belarus au utilizat circa 20 milioane de tone de titei importat din Rusia, in anul 2007.


Rusia exporta peste un milion de barili zilnic, prin intermediul oleoductului Druzhba, care aprovizioneaza rafinarii din Germania si Polonia.


Rusia si Belarusul au semnat, in aceasta saptamana, un nou acord privind livrarile de gaze naturale, care prevede majorarea pretului platit de Belarus, evitand, in ultimul moment, potentiale probleme in exporturile catre statele europene.


Pe de alta parte, Belarusul a anuntat, miercuri, ca Rusia a suspendat importurile de zahar alb din aceasta tara, acuzand statul vecin ca livreaza un produs obtinut din trestie de zahar, si nu din sfecla.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.mediafax.ro/ target=_blank>Mediafax</a>)