Austeritate la Statul Islamic. Salariile teroristilor, injumatatite

Miercuri, 20 Ianuarie 2016, ora 09:13
3260 citiri
Austeritate la Statul Islamic. Salariile teroristilor, injumatatite
Foto: phillipbutler.com

Documente interne din cadrul Statului Islamic arata ca liderii teroristilor sunt nevoiti sa adopte masuri de austeritate pentru a face fata pierderilor financiare inregistrate in urma ofensivei declansate de Rusia si de coalitia internationala impotriva gruparii.

Primul soc il vor resimti luptatorii gruparii jihadiste, ale caror salarii s-ar putea diminua cu 50%, anunta Money CNN.

Nicio exceptie

Pana la sfarsitul anului trecut, teoristii recrutatii de ISIL din Orientul Mijlociu sau din Europa beneficiau de salarii cuprinse intre 400 si 1.200 de dolari, in functie de misiunile asumate.

La acesti bani se adaugau alocatii de 50 si 25 de dolari pentru fiecare sotie sau copil ai mujahedinului inrolat sub stindardul Statului Islamic, dupa cum arata un raport intocmit pentru Congresul American.

Dupa ce s-au trezit atacati de fortele militare ale mai multor state din regiune si de puterile occidentale, liderii gruparii teroriste se vad acum nevoiti sa faca un pas inapoi in privinta recompensarii luptatorilor fideli.

"In urma circumstantelor extraordinare cu care Statul Islamic se confrunta, a fost decisa reducerea salariilor la jumatate pentru toti mujahedinii si nu se permite nicio exceptie de la regula, indiferent de statutul celui care o solicita", arata un document emis de autoritatile teroriste din orasul Raqqa.

Fara resurse

In acelasi text, predat fortelor coalitiei internationale de un membru al Forumului pentru Orientul Mijlociu cu surse in interiorul gruparii jihadiste, se mentioneaza ca Statul Islamic va continua sa distribuie provizii de alimente o data la 2 saptamani pentru luptatorii asediati in Raqqa.

Gruparea terorista isi obtine veniturile din taxarea populatiei din teritoriile ocupate in Siria si Irak si din traficul de petrol.

Dupa recentele atacuri ale aviatiei ruse si ale coalitiei internationale, teritoriul controlat de ISIL s-a redus semnificativ.

In acelasi timp, piata internationala a petrolului inregistreaza valori atat de scazute pentru combustibil incat este greu de crezut ca teroristii mai pot scoate vreun profit din aceasta activitate.

Mai nou, pana si raidurile efectuate de fortele aeriene americane se concentreaza asupra rezervelor de bani puse deoparte de teroristi.

Doi oficiali ai fortelor aeriene din Statele Unite au confirmat recent ca unul din ultimele atacuri date impotriva orasului Mossul a fost efectuat cu o bomba de 900 de kilograme aruncata deasupra unei ascunzatori in care teroristii depozitasera milioane de dolari cash.

O alta presiune resimtita de jihadisti este chiar cea a structurii statale pe care ISIL a vrut sa o imbratiseze in ultimii ani.

Chiar si printre teroristi, avantajul colectarii taxelor si exclusivitatea in prestarea unor anumite servicii trebuie dublate de plata infrastructurii necesare si a salariilor angajatilor din aparatul administrativ.

Un raport al observatorilor ONU din regiune arata ca numai pentru a oferi electricitate in teritroriile ocupate, teroristii au fost nevoiti sa recruteze ingineri occidentali pe catre ii platesc si cu 1.500 de dolari pe luna. De asemenea, gruparea subventioneaza si costurile de productie a painii.

Conform expertilor Trezoreriei americane, in cel mai profitabil an, Statul Islamic a reusit sa genereze venituri de 2 miliarde de dolari, insa aceasta suma abia acopera costurile de aparare a teritoriilor ocupate de teroristi in Irak.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rezerve financiare Stat Islamic, #masuri austeritate teroristi, #venituri ISIL, #ofensiva Stat Islamic , #Rusia