Atacati la Cupa Mondiala, rusii incep sa-i intrebe pe americani de aselenizare

Joi, 18 Iunie 2015, ora 15:53
7604 citiri
Atacati la Cupa Mondiala, rusii incep sa-i intrebe pe americani de aselenizare
Foto: NASA

Dupa declaratiile atomice lansate de presedintele Vladimir Putin, oficialii rusi au trecut mai nou si la dezgroparea vechilor teorii ale conspiratiei privind aselenizarea misiunii Apollo 11.

Intr-un editorial din ziarul Izvestia, Vladimir Markin, unul dintre oficialii Comitetului de Investigatii al guvernului rus, afirma ca o astfel de ancheta ar face lumina in istoria misiunilor spatiale, relateaza cotidianul The Independent.

Probe pierdute

Markin spune ca ar sustine o ancheta privind disparitia filmului original inregistrat in 1969 cu aselenizarea misiunii Apollo 11 si o analiza a mostrelor de roci lunare recoltate in cadrul mai multor misiuni spatiale americane.

"Noi nu contestam faptul ca au zburat pe Luna si au facut un film acolo. Dar toate aceste artefacte stiintifice si culturale sunt parte din mostenirea umanitatii, iar disparitia lor reprezinta o pierdere comuna. O ancheta ne-a lamuri cu privire la ce s-a intamplat", a explicat Markin.

Sefii programului spatial american au recunoscut inca din 2009 ca au sters din greseala inregistrarea originala a filmului in care Neil Armstrong facea primii pasi pe Luna.

Oficialii NASA sustin ca taierile succesive din buget au dus la distrugerea a 200.000 de pelicule, printre care si celebra inregistrare din 1969. NASA a reusit sa recupereze copii ale peliculei apeland la canalele publice de televiziune.

Acum, oficialii agentiei spatiale americane sustin ca din punct de vedere al calitatii imaginii, noile filme sunt mult superioare variantei originale.

NASA a facut mare caz si de importanta rocilor lunare recoltate in cadrul misiunilor, in 2001, David Mckay, unul dintre savantii agentiei americane afirmand: "Acestea difera in foarte multe privinte de rocile terestre".

La schimb cu Cupa Mondiala

Iesirea la rampa a oficialului din comitetul guvernamental rus pare motivata de recentul scandal FIFA, in care acuzatiile de coruptie vizand vanzarea voturilor pentru desemnarea tarilor gazda pentru turneele finale 2018 si 2022 implica direct Rusia si Qatarul.

Varianta unei retrageri a dreptului de organizare a Cupei Mondiale la Fotbal din 2018 pare sa tulbure apele la Moscova.

"Autoritatile din Statele Unite au depasit limita in momentul in care au lansat ancheta in care sunt acuzati de fapte de coruptie 9 inalti oficiali ai FIFA", arata Markin in editorialul sau.

Ancheta initiata de procurorii americani este in plina derulare, probele mergand pana la apropiatii presedintelui FIFA, Sepp Blatter.

Acesta a anuntat la inceputul lunii iunie ca isi va da demisia ca urmare a scandalului care cutremura lumea fotbalului. Ulterior, Blatter s-a razgandit, iar multe guverne occidentale au inceput sa faca presiuni pentru retragerea acestuia de pe scena publica.

Cu Blatter cazut, sunt sanse destul de mari ca acordarea dreptului de organizare a turneelor finale sa revina altor tari, sustin unii analisti sportivi.

"Procurorii SUA s-a transformat brusc in arbitri supremi ai afacerilor din fotbalul international", a comentat Vladimir Markin, afirmand ca investigatorii confunda negocierea politica cu oferirea de mita.

Markin face astfel referire la un controversat moment de la sfarsitul anilor '90, cand cancelarul german Gerhard Schroeder a autorizat expedierea de armament in Arabia Saudita, aparent cu scopul de a castiga votul sauditilor pentru organizarea Cupei Mondiale din 2006 in Germania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#toeria conspiratiei Apollo 11, #investigatie Rusia NASA, #scandal FIFA, #Cupa Mondiala Fotbal 2018 Rusia , #Rusia