Analistii prezic Rusiei "scenariul grecesc"

Joi, 23 Mai 2013, ora 09:58
1423 citiri
Analistii prezic Rusiei "scenariul grecesc"

Economia Rusiei in urmatorii zece ani nu va fi in masura sa creasca mai mult decat cu 2%, iar situatia va determina guvernul de la Moscova sa creasca datoria nationala asa cum s-a intamplat in Grecia, estimeaza experti ai companiei de consultanta Renaissance Capital, citati in editia de miercuri de ziarul economic Vedomosti.

Incetinirea cresterii economice in Rusia, potrivit lui Ivan Ceakarov, expert la Renaissance Capital, are legatura cu "capcana veniturilor medii", in care cad de regula tarile emergente, ce nu mai pot asigura o crestere accelerata a economiei din cauza ca se lipsesc de principalul avantaj - costurile mici (asa-numitul "beneficiu al celui ramas in urma").

Mai exact, explica expertul rus, in aceasta capcana cad tarile cu un Produs Intern Brut (PIB) anual pe cap de locuitor de 16.000 de dolari, iar, in Rusia, aceasta cifra este de 16.016 de dolari. Dintre tarile BRICS (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud ) Rusia s-a trezit prima in aceasta situatie. Fenomene similare s-au inregistrat in economia Europei Occidentale in anii 1970, in cea a Coreii de Sud - in 1995, in cea a Singapore si Hong Kong - la inceputul anilor 1980.

In acest sens, Ceakarov se bazeaza pe estimari ale Biroului National de Cercetari Economice din Statele Unite ale Americii (NBER), care a stabilit ca tarile care se confrunta cu astfel de situatii pierd doua treimi din ritmul lor de crestere. Pentru Rusia aceasta inseamna ca PIB-ul va creste cu aproximativ 1,6 la suta pe an, fata de 4,3% in 2010-2011.

Cresterea economica in Rusia a incetinit de la inceputul anului trecut. Pe fondul incetinirii cresterii economice ruse, Ministerul Dezvoltarii Economice de la Moscova si unele organizatii internationale, cum ar fi Banca Mondiala au revizuit de mai multe ori previziunile de dezvoltare a economiei ruse in urmatorii cativa ani.

In aprilie, experti au avertizat ca daca guvernul nu ia masurile necesare, spre toamna in Rusia ar putea incepe recesiunea.

Renaissance Capital a prezis Rusiei pericolul "capcanei veniturilor mici" inca in luna noiembrie trecut. Atunci, Banca de Investitii de la Moscova a declarat ca sansele de a evita acest lucru este de 60%, subliniind ca tara are nevoie de reforme economice.

Oficialii de la Moscova explica stagnarea prin tendintele negative de crestere in economia globala. In prezent, datoria nationala a Rusiei constituie 10% din PIB.

Revenind la Grecia, aceasta a atins un nivel al PIB-ului pe cap de locuitor de 16.000 de dolari in anii '80. In urmatorii zece ani, somajul a crescut de 2,5 ori, iar inflatia de 1,6 ori. La inceputul anilor 1980, datoria publica a statului elen era de 20% din PIB, iar catre 2012 a depasit 170%, noteaza Vedomosti.

#criza economica rusia, #datorii Rusia, #crestere economica Rusia , #Rusia