Ambasadorul Rusiei: Relatia politica si cooperarea energetica influenteaza pretul gazelor in Romania

Duminica, 11 Noiembrie 2012, ora 13:35
1457 citiri
Ambasadorul Rusiei: Relatia politica si cooperarea energetica influenteaza pretul gazelor in Romania

Ambasadorul Rusiei, Oleg Malghinov, a afirmat, in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la ProTV, ca relatiile politice bilaterale cu tara sa si o buna cooperare in domeniul energetic pot influenta pretul gazelor livrate Romaniei, insa conteaza si decizia Gazprom, care nu vinde "doar pe ochi frumosi".

"Gazprom decide singur. De aceea, nu pot vorbi in numele Gazprom. Dar, intr-adevar, din punctul meu de vedere, complexul de cooperare cu diverse tari in domeniul gazelor imbraca forme diverse.

Exista contracte simple de livrare, dar exista si interactiuni la scara mai larga - administrare comuna, distributie comuna etc. Aceste chestiuni se leaga intre ele. In ceea ce priveste relatiile politice, daca in baza relatiilor politice se poate obtine mai usor o interactiune mai complexa de cooperare in domeniul gazelor, atunci da, putem spune ca relatiile politice exercita o anumita influenta. Dar abordarea de genul: "Imi esti prieten - iti voi vinde mai ieftin" sau "Nu esti o persoana prea buna - iti voi vinde mai scump", doar asa de ochi frumosi, nu exista", a spus Malghinov.

El a aratat ca pentru Gazprom trebuie create anumite conditii pentru care trebuie purtate negocieri interguvernamentale sau la nivel de companii, cu Transgaz si Romgaz.

"Vroiam sa spun, ca tocmai complexul de interactiune in domeniul gazelor, in domeniul energetic poate exercita influenta asupra pretului. In ceea ce priveste relatiile politice? Purtam in prezent negocieri complexe cu Polonia - nu avem relatii prea simple nici cu Polonia, dar acolo Gazprom a inceput deja sa cada de acord asupra unor chestiuni. Va spun acest lucru din ce am citit in presa.

Probabil ca si in Romania lucrurile se pot misca, daca pentru vanzatorii nosti si anume pentru Gazprom, se vor crea anumite ? adica, trebuie purtate negocieri - la nivel de Guvern sau companii - Transgaz, Romgaz", a mai spus ambasadorul Rusiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pret gaze, #contracte Gazprom, #declaratii ambasador Rusia Gazprom , #Rusia