Ambasadorul Rusiei: Chestiunea Tezaurului nu este atat de simpla pe cat pare

Duminica, 11 Noiembrie 2012, ora 13:01
2122 citiri
Ambasadorul Rusiei: Chestiunea Tezaurului nu este atat de simpla pe cat pare

Ambasadorul Rusiei, Oleg Malghinov, a declarat ca chestiunea istorica a Tezaurului nu este atat de simpla pe cat pare, nefiind nicio persoana care sa poate certifica faptul ca acesta mai exista, iar politizarea problemei in Romania nu duce decat la discutii inutile.

"Aceasta chestiune este o chestiune istorica si nu este atat de simpla pe cat pare. Recunoasterea importantei discutarii acestei chestiuni a stat la baza infiintarii in anul 2003 a unei comisii speciale de istorici, care sa dezbata acest subiect. Cel mai important aspect aici este legat de alegerea formatului corect. Chestiunile istorice sunt foarte complexe (...) Nu cred ca exista o persoana importanta, care sa poata spuna daca exista sau nu. Am citit declaratia ministrului de Externe, care specifica ca tezaurul exista?, a afirmat Malghinov, intr-un interviu difuzat duminica la "Dupa 20 de ani", la PRO TV.

El a subliniat ca nu reprezinta un format corespunzator Consiliul Europei, unde s-a adoptat o rezolutie care recomanda Moscovei continuarea dialogului cu Romania privind Tezaurul.

"Am vazut incercarea deputatilor romani de a include o prevedere in acest sens in rezolutia Consiliului Europei. Dar Consiliul Europei nu reprezinta formatul corespunzator. Cand incepe politizarea, incep discutii inutile. Aceste chestiuni s-au discutat in anul 2003. Istoricii sunt cei care trebuie sa se aseze la aceeasi masa, sa discute aceasta chestiune", a argumentat Malghinov.

Potrivit acestuia, urmatoarea intalnire a Comisiei mixte de istorici care analizeaza si problema Tezaurului a fost fixata pentru martie 2013, la Bucuresti, insa politizarea blocheaza si discutiile in acest cadru.

"La sfarsitul lunii octombrie a avut loc o intalnire intre presedintii Comisiei si s-a stabilit ca intalnirea istoricilor va avea loc in luna martie. Din cate stiu, s-a intalnit acum cinci ani sau acum sase ani. O alta intalnire nu a avut loc. Ascultati-ma putin, si aici este nevoie de un anumit climat, astfel incat istoricii sa se poata aseza si discuta. Dar atunci cand discutiile se transfera in plan politic, devin iritati, aici, acolo si nu mai exista un dialog, un schimb de opinii constructiv", a spus Malghinov.

Ministrul Afacerilor Externe Titus Corlatean a declarat pe 28 octombrie ca Tezaurul Romaniei este "in mod indubitabil" la Moscova, iar recuperarea acestuia ramane o prioritate pentru MAE, insa sansele realizarii acestui obiectiv depind de realizarea unui "dialog politic functional" cu Federatia Rusa.

De asemenea, seful diplomatiei a punctat ca sansele recuperarii Tezaurului depind de realizarea unui dialog politic functional cu Moscova, care nu trebuie acuzat in politica interna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tezaur Romania, #tezaur Rusia declaratii ambasador, #tezaurul Romaniei Rusia, #declaratii ambasador Rusia , #Rusia