Vicepremierul Moldovei: Gazoductul Iasi-Ungheni, o declaratie de independenta energetica a Republicii Moldova

Miercuri, 28 August 2013, ora 12:45
1776 citiri
Vicepremierul Moldovei: Gazoductul Iasi-Ungheni, o declaratie de independenta energetica a Republicii Moldova
Natalia Gherman, vicepremierul Moldovei / Sursa foto: diez.md

Natalia Gherman, vicepremier si ministru de Externe si pentru Integrare Europeana al Republicii Moldova, a declarat ca gazoductul Iasi-Ungheni reprezinta "o declaratie de independenta energetica" a tarii sale.

"Ieri am sarbatorit cea de-a 22-a aniversare a independentei Republicii Moldova, dar ieri am mai avut un eveniment important, anume inaugurarea lucrarilor la gazoductul Iasi-Ungheni, iar acest proiect pot spune ca reprezinta o declaratie de independenta energetica a Republicii Moldova", a afirmat oficialul de la Chisinau, intr-un discurs sustinut la Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane.

De asemenea, Natalia Gherman a aratat ca si celelalte proiecte de interconectare a infrastructurii tarii sale cu cea a Romaniei, liniile electrice de inalta tensiune, constructia a doua noi poduri peste raul Prut sunt "vitale" pentru Republica Moldova asigurand diversificarea pietei energetice, dar si facilitarea mobilitatii cetatenilor sau.

"Toate aceste proiecte ne conecteaza nu doar din punct de vedere al infrastructurii, dar si politic si geopolitic de Uniunea Europeana. Iar bineinteles, rolul Romaniei in aceste proiecte este determinant", a spus Gherman.

Ea a aratat ca relatiile cu Romania au cunoscut o ascensiune deosebita in ultimii patru ani, avand loc peste 60 de vizite bilaterale la nivel inalt, insa agenda europeana a Chisinaului "nu este deloc una simpla", iar pe viitor este nevoie de noi mesaje de sprijin dinspre Romania si tarile UE care sa consolideze societatea moldoveneasca in jurul proiectului de integrare europeana.

"Forte politice antieuropene de la noi din tara sunt inca numeroase, precum si cele externe care se opun viitorului european al Republicii Moldova", a spus ministrul de la Chisinau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gazoduct Iasi Ungheni, #independenta energetica Moldova, #gazoduct Romania Moldova , #Romania