Vezi cate ore muncesti pentru un trai decent

Marti, 21 Iunie 2011, ora 15:50
3034 citiri
Vezi cate ore muncesti pentru un trai decent

Un roman munceste 17 zile doar pentru a-si umple frigiderul pe o luna. Cate ore muncesti pentru fructe, paine si plata intretinerii?

Un angajat cu salariu mediu net de 1.500 de lei, care munceste 8 ore pe zi, castiga 8,5 lei pe ora.

Asigurarea unui minim necesar de hrana si intretinerea locuintei pentru o familie ajunge la 1.700 de lei. Pentru asigurarea acestui capitol, un angajat ar trebui sa munceasca 200 de ore pe luna. Adevarul ne arata cate ore trebuie sa muncim pentru cele mai importante produse din cosul de consum.

Conform ultimelor statistici, salariul mediu net este de 1.498 de lei lunar, iar timpul mediu de munca este de 8 ore zilnic si 40 de ore saptamanal.

Cu alte cuvinte, in cele 22 de zile lucratoare dintr-o luna, romanii muncesc in total 176 de ore, astfel ca salariul orar este de 8,5 lei.

Un roman care castiga salariul mediu nu-si poate intretine familia decat daca munceste ore suplimentare.

Calculul de mai sus este valabil pentru cei 45% din salariati care realizeaza venituri apropiate de media nationala de 1.498 de lei. Restul de angajati castiga sub 1.000 de lei lunar.

Asigurarea hranei este cea mai grea misiune pentru un roman care castiga salariul mediu net pe economie, fiind necesare 17 zile lucratoare pentru a asigura "painea cea de toate zilele".

Mai detaliat, un roman lucreaza 5 ore in fiecare luna pentru a-si asigura franzela zilnica.

Avem nevoie de o intreaga zi lucratoare pentru a cumpara 4 kilograme de carne sau un cos de fructe proaspete de sezon pe care sa le consumam intr-o luna.

Legumele necesare consumului lunar necesita 3-4 zile de munca.

Pentru a plati intretinerea unui apartament de doua camere, un roman trebuie sa munceasca mai mult de 3 zile.

#cos zilnic, #intretinere, #salariu mediu, #saracie romania , #Romania