Unul din 10 romani e suspect de evaziune fiscala

Vineri, 31 Octombrie 2008, ora 12:03
1515 citiri
Unul din 10 romani e suspect de evaziune fiscala

Fiecare al zecelea contribuabil roman este suspectat de evaziune de catre autoritatile de control fiscale, potrivit lui Daniel Chitoiu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Comparativ cu situatia raportata in urma cu trei ani, numarul romanilor care nu isi platesc la timp obligatile catre stat a scazut de trei ori, scrie Business Standard. "La nivelul lui 2005, conformarea voluntara la plata era de 66%. Prin urmare, aveam costuri foarte mari pentru restul de 32-34% dintre contribuabili, pentru care trebuia sa facem eforturi de colectare silita", a declarat Daniel Chitoiu.


Pentru a reduce costurile atasate colectarii silite, agentia fiscala a introdus si sistemul colectarii online a impozitelor. Desi acesta a fost implementat in urma cu 20 de luni, in prezent doar un roman din 50 isi depun declaratiile fiscale online.


"Daca avem 70% acciza din valoarea produsului si, adaugand toate obligatiile, ajungem la 80-85%, tentatia de a face evaziune fiscala este foarte mare si aceasta zona reprezinta un obiectiv major stabilit pentru toate zonele de control administrativ", a completat presedintele ANAF.