Unda de soc a ''cutremurului'' european, resimtita din plin in Romania si zona Marii Negre

Marti, 26 Iulie 2005, ora 01:20
917 citiri

Potrivit unei analize a Centrului pentru studiul politicilor europene, respingerea Tratatului constitutional in referendumurile din Franta si Olanda abia incepe sa-si faca simtite efectele, iar tara noastra si Bulgaria vor fi primele afectate.Unda de soc produsa dupa respingerea Constitutiei e departe de a-si fi epuizat efectul, "lovind" intai Romania, Bulgaria si Turcia, apoi Ucraina, Moldova si Georgia, propagandu-se din bazinul Dunarii pana la Belgrad si, mai departe, spre Caucaz si Rusia. In ciuda mentinerii declaratiilor politice cu privire la Balcani sau a incurajarilor adresate Ucrainei, Georgiei si altor state ex-sovietice, aspirante la statutul de membre UE intr-o perioada mai apropiata sau mai indepartata, extinderea Uniunii va intra intr-o lunga pauza.

Spatiul ex-sovietic iese momentan din calculele Bruxellesului, iar negocierile cu Turcia, chiar daca vor incepe in octombrie, vor fi ecranate de alte optiuni. Consolidarea politica in interiorul structurii europene va deveni prioritara in etapa urmatoare, in detrimentul largirii. Acestea ar fi, foarte succint, cateva din concluziile analizei Centrului pentru studiul politicilor europene din Bruxelles. Ratificarea tratatelor Romaniei si Bulgariei nu e garantata Primele afectate sunt Romania si Bulgaria, care asteapta in prezent cu nervozitate sa vada daca procesul de ratificare isi va urma cursul normal, arata Michael Emerson, autorul analizei mai sus-amintite.

UE s-a angajat sa accepte cele doua tari la 1 ianuarie 2007 sau, in cazul intarzierii reformelor asumate, un an mai tarziu. Desi a apelat la aceasta metoda a cartonaselor galbene, Olli Rehn, comisarul pentru extindere, respinge ideea ca unele state membre nu vor ratifica tratatele de aderare ale Romaniei si Bulgariei, mai ales ca acestea vor avea nevoie doar de votul parlamentelor nationale, si nu de referendumuri.

Singurele parlamente care ar putea ridica probleme sunt, in opinia autorului, cel francez si cel olandez. Chiar daca premierul Dominique de Villepin a declarat ca angajamentul fata de cele doua tari trebuie respectat, ratificarea parlamentara din Franta nu e garantata. Iar situatia se va complica in cazul in care clauza de salvgardare va fi activata si aderarea va fi amanata pana in 2008, legile de ratificare urmand sa apara in plina campanie electorala pentru prezidentialele din 2007. Aderarile viitoare, aproape blocate

Cei mai multi analisti citati in studiu considera ca, dupa aderarea Romaniei si Bulgariei, extinderea va fi blocata pentru o lunga perioada, pauza de reflectie anuntata la summitul din 16-17 iunie putand ajunge la un deceniu. Consolidarea relatiilor din interiorul UE va prevala exportul de stabilitate. Chiar daca nu toate statele membre sunt unanime in aceasta privinta, lectia desprinsa dupa consultarile populare din Franta si Olanda a fost insusita de majoritatea acestora.

Pauza tehnica ii convine Rusiei Majoritatea expertilor consultati (65 la suta) cred ca tara care va avea de castigat de pe urma pauzei tehnice a UE e Rusia. Moscova ar putea folosi ragazul pentru a regandi anumite aspecte, pana acum negative, ale relatiilor bilaterale. Nu intamplator discursul care aclama blocajul intervenit la nivelul UE e dominant in randul elitelor din Rusia. In momentul de fata, se arata in analiza, economia ruseasca nu e suficient pregatita pentru o apropiere de UE, iar comunitatea de afaceri si chiar guvernul nu sunt indeajuns de familiarizati cu mecanismele europene.

Adevarul