Un sfert dintre romani traiesc cu bani de la rude

Joi, 20 Noiembrie 2008, ora 15:01
1577 citiri
Un sfert dintre romani traiesc cu bani de la rude

Mai mult de un sfert (27%) dintre romani primeau in 2007 bani sau produse alimentare pentru a face fata cheltuielilor zilnice, de trei ori mai mult decat media din zona euro, spre care Romania tinde sa intre in 2014, arata un studiu al fundatiei europene pentru o viata mai buna, Eurofound.Cu toate acestea, pe ansamblu, romanii sunt in general multumiti de calitatea vietii pe care o duc. Pe o scala de la 1 la 10 acestia au notat cu 6,5 gradul de satisfactie privind viata si cu 7 nivelul de fericire, situandu-se usor sub media din Uniunea Europeana (UE), unde cei doi indici au fost notati cu 7, respectiv 7,5, potrivit studiului publicat, joi, de Eurofound.


Cel mai putin satisfacuti de calitatea vietii lor sunt bulgarii care au acordat 5 pentru modul cum traiesc si 5,8 pentru gradul de fericire resimtit. La polul opus, sunt danezii cu 8,3, respectiv 8,5 puncte din 10 pentru cei doi indici.


Potrivit studiului, opt din zece romani detin o casa proprie pentru care nu trebuie sa achite rate, media din zona euro fiind de doar 40%, insa calitatea locuirii este superioara in zona euro.


Eurofound a aratat ca doar 9% dintre finlandezi intampina cel putin 2 din 6 probleme cheie in ce priveste locuitul, comparativ cu 42% dintre romani. Problemele avute in vedere sunt spatiul inadecvat, mucegai la ferestre, usi ori podele, umiditate sau crapaturi in pereti ori acoperis, lipsa unei toalete in interiorul casei, absenta cazii ori a dusului sau lipsa unui balcon.


Romania - ultima din UE dupa aprecierea nivelului de sanatate mintala


In ce priveste sanatatea mintala, unul dintre criteriile-cheie ale bunastarii si calitatii vietii, Romania s-a clasat pe ultimul loc intre tarile din UE, nivelul fiind de 54%. Olanda a fost anul trecut statul membru aflat la capatul opus, indexul sanatatii mintale fiind 67%.


Primele concluzii ale studiului Fundatiei europene pentru imbunatatirea vietii si a conditiilor de munca evidentiaza si faptul ca, in Romania, persoanele sarace sunt lipsite in medie de patru din sase criterii esentiale pentru o viata mai buna, in timp ce romanii bogati sunt frustrati de unul din sase.


Criteriile luate in calcul sunt incalzirea adecvata a locuintei, petrecerea unei vacante pe an, posibilitatea de a-si cumpara mobila noua pentru a o inlocui pe cea uzata, consumul de carne o data la doua zile, cumpararea de haine noi, capacitatea de a primi oaspeti la domiciliu.


Studiul a mai evidentiat ca persoanele cu un venit mai mare, sanatoase, bine platite si cu educatie superioara sunt, in general, implinite si mai fericite decat ceilalti. De asemenea, cei care locuiesc cu partenerul si au copii au raportat un nivel mai mare de fericire.


Raportul complet va fi publicat in primavara lui 2009.