Transportatorii din Romania vor putea circula in Uniunea Europeana fara cartele tahografice

Marti, 20 Februarie 2007, ora 08:29
966 citiri

Transportatorii din Romania pot circula in statele UE doar daca autovehiculele sunt echipate cu tahografe digitale, insa nu este obligatorie, deocamdata, dotarea aparatelor cu cartele tahografice, a anuntat, luni, Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR).

Vehiculele echipate cu tahografe digitale pot circula in spatiul comunitar in cazul in care aparatele au fost calibrate la un atelier specializat si chiar daca nu dispun inca de cartele, se arata intr-un comunicat al UNTRR.

Uniunea precizeaza ca prevederea a fost transmisa UNTRR de catre MTCT, la solicitarea asociatiei.

Pana la obtinerea cartelelor, conducatorii auto au obligatia, la inceputul si la sfarsitul zilei de lucru, sa imprime rapoarte ale activitatii vehiculului, pe care vor inscrie numele, numarul permisului de conducere, semnatura, precum perioadele de lucru si de odihna desfasurate anterior.

Conducatorii auto sunt obligati, in cazul verificarii in trafic, sa prezinte inregistrarile, iar operatorii de transport vor arhiva datele timp de doi ani si vor prezenta informatiile pentru control la cererea autoritatilor.

Cea mai mare parte a statelor UE au decis sa nu sanctioneze conducatorii auto care nu pot prezenta cartela tahografica si sa efectueze controlul vehiculelor pe baza rapoartelor imprimate de catre tahograf, daca aparatul a fost calibrat intr-un atelier autorizat.

Tahograful permite masurarea timpului de lucru al soferului, consumul de carburant, timpii de stationare, viteza si alti parametri care pot determina rentabilizarea costurilor pentru proprietarul masini, precum si cresterea sigurantei rutiere.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)