Tinerii romani, in topul optimistilor

Luni, 21 Iulie 2008, ora 15:33
1605 citiri
Tinerii romani, in topul optimistilor

Tinerii romani si kazahi sunt, la egalitate, pe locul doi in regiune in topul celor mai optimiste natiuni in privinta viitorului lor si al tarii in care locuiesc, dupa polonezi, arata un indice al increderii in tarile central si est-europene, realizat de Bank Austria, membra a grupului Unicredit. "Sondajul a facut posibil calculul unui indice al optimismului. Cu putine exceptii, tinerii din statele central si est-europene sunt foarte increzatori in viitor", a spus membrul board-ului de directori de la Bank Austria, Ralph Müller, citat intr-un comunicat de presa publicat luni pe pagina de internet a bancii.


Cu un indice de 68, tinerii polonezi sunt cei mai increzatori, urmati, la o mica distanta, cu cate 66 de puncte, de kazahi si romani, care cred, de asemenea, ca au perspective foarte bune.


Studiul, care a fost realizat pe baza raspunsurilor a 15.000 de tineri din 14 state ale Europei Centrale si de Est, dar si din Austria, arata ca tinerii din aceste state sunt foarte flexibili in privinta carierei si sunt dispusi la o mare mobilitate. De asemenea, ei vor s lucreze in strainatate, dar pentru o perioada limitata, dupa care sa revina in statul de provenienta.


Exista diferente mari intre state, dupa asteptarile tinerilor in privinta propriei situatii in viitor, arata acelasi studiu.


"Valoarea medie calculata pentru indicele de incredere arata ca tinerii se asteapta la o evolutie buna a vietii lor , mai ales in Kazahstan (71 puncte), in Romania si Polonia (69 de puncte), dar si in Serbia - cu 66 de puncte", arata sondajul realizat de Bank Austria, in colaborare cu GfK Group, RmPlus, TNS and Pentor.


Pe de alta parte, populatia, in ansamblu, este mai conservatoare in privinta situatiei personale - cu valori ale indicelui de optimism de 63 in Kazahstan, 54 in Romania, 57 in Polonia si 59 in Serbia.


Decalajul este mai mare in Ucraina, unde tinerii cred intr-un viitor promitator (cu un indice de incredere de 60 puncte), in timp ce populatia, per total, "nu vede perspective pozitive", cu un indice de 46 de unitati.


In contrast, increderea este mult mai scazuta in Turcia, unde climatului politic instabil i se adauga alte cauze, precum inflatia, fluctuatiile mari de preturi sau dobanzile ridicate, mai spus specialistii de la Bank Austria.


Ungaria se confrunta cu o situatie similara, pesimismul fiind determinat de situatia economica extrem de dificila, in urma schimbarilor de ordin fiscal.


Tinerii din unele state central si est-europene considera antreprenoriatul drept o buna alternativa, in special in Turcia, unde solutia este preferata de 38% din tineri, dar si in Serbia (25%) si Ungaria (22%).


De asemenea, generatia tanara pare complet flexibila in privinta locului de munca, dar sunt diferente. De exemplu, slovacii si maghiarii sunt de trei ori mai flexibili fata de austrieci. Astfel, 15% dintre slovaci si maghiari, precum si 14% dintre bosniaci si doar 5% dintre austrieci se imagineaza lucrand in strainatate.


"In plus, tinerii isi aleg cu grija viitorii angajatori, mai concluzioneaza specialistii. Mai ales in Rusia (46%), Slovenia (48%), Bulgaria (43%) si Austria (46%), un angajator local este preferat corporatiilor internationale.


In contrast, in Polonia si Slovacia, tinerii sunt mult mai interesati sa lucreze intr-o corporatie straina. Aproximativ 39% dintre tinerii polonezi ar vrea sa-si inceapa cariera intr-o filiala poloneza a unei companii internationale si doar 13% dintre ei intr-o companie locala.