The Telegraph: Sa ne asteptam la un un nou val de imigranti romani si bulgari

Joi, 15 August 2013, ora 09:41
1520 citiri
The Telegraph: Sa ne asteptam la un un nou val de imigranti romani si bulgari

Numarul lucratorilor imigranti din Romania si Bulgaria era de 141.000 la sfarsitul lunii iunie, o crestere cu aproape 26% fata de cifra de 112.000 inregistrata la sfarsitul lunii martie. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, majorarea a fost de 35%.

Unii comentatori sustin ca aceasta crestere anticipeaza faptul ca cetatenii din cele foste doua tari din Blocul Estic vor veni in Marea Britanie in numar si mai mare cand, la 1 ianuarie, vor avea acces la piata muncii din Regatul Unit, scrie The Telegraph.

Ministrii au refuzat in mod repetat sa ofere o cifra privind posibilul aflux, desi ambasadorii celor doua tari le-au transmis parlamentarilor in prima parte a anului ca se asteapta ca alti 35.000 de imigranti sa vina in Marea Britanie in 2014.

Cifrele publicate acum de Biroul National de Statistica arata ca 37.000 lucratori romani si bulgari au venit in Marea Britanie din luna iunie a anului trecut, ceea ce indica faptul ca cetatenii celor doua tari o iau inaintea eliminarii restrictiilor incepand de anul viitor.

Aceasta crestere semnificativa nu pare sa fi fost cauzata de fluctuatiile sezoniere, deoarece in aceasi perioada, martie-iunie, din 2012 numarul a crescut cu doar 7.000.

Andrew Green, presedinte MigrationWatch, care a estimat ca 50.000 de romani si bulgari vor veni in fiecare an in urmatorii cinci ani, a spus: "Aceasta crestere de peste o treime a numarului de lucratori romani si bulgari in Regatul Unit in ultimul an reprezinta o crestere substantiala fata de directia precedenta".

"Sugereaza ca un numar si mai mare va veni anul viitor, cand piata muncii de la noi va fi complet deschisa pentru ei. Aceasta e in concordanta cu estimarea noastra centrala conform careia migratia neta din Romania si Bulgaria va fi de circa 50.000 pe an in urmatorii cinci ani", a declarat el.

In legatura cu cei 37.000 de imigranti dezvaluiti de aceste cifre, Green a afirmat: "Acestia vor fi in mare parte lucratori care vor sustine ca sunt liber-profesionisti. Aceasta este o veche lacuna legislativa care le-a permis sa lucreze legal in Marea Britanie".

In prezent, romanii si bulgarii pot veni sa lucreze in Marea Britanie daca angajatorul a obtinut o viza, daca sunt liber-profesionisti sau au un contract temporar pentru a acoperi posturile de culegatori de fructe sau de alt tip de lucratori agricoli de care Marea Britanie duce lipsa.

Controalele temporare impuse in 2007 cand cele doua tari au aderat la Uniunea Europeana vor expira la 31 decembrie, ceea ce inseamna ca populatia totala a ambelor tari, 29 de milioane de persoane, va primi drepturi depline de a veni in Marea Britanie in cautare de locuri de munca, adauga publicatia.

Dupa ce isi vor asigura un loc de munca, vor avea de asemenea dreptul la o serie de beneficii din partea statului, printre care sprijin pentru venit, ajutor pentru locuinta si pensie.

Dupa ce isi vor asigura un loc de munca, vor avea de asemenea dreptul la o serie de beneficii din partea statului, printre care sprijin pentru venit, ajutor pentru locuinta si pensie.

Legislatia Uniunii Europene privind libertatea de miscare interzice Guvernului britanic sa prelungeasca si dupa acest an restrictiile privind piata muncii, mai scrie The Telegraph.

Datele Oficiului National de Statistica mai arata ca, la sfarsitul lui iunie, in Marea Britanie se aflau 683.000 de lucratori din Polonia si din celelalte state care au aderat la UE in 2004.

Piata muncii din Marea Britanie, comenteaza publicatia, este atractiva pentru lucratorii romani si bulgari deoarece salariile sunt mult mai mari decat in tarile de origine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#angajati romani, #imigranti Marea Britanie, #legislatie uniunea europeana, #piata muncii Marea Britanie , #Romania