Tabara: Romania ar putea relua exportul de carne de porc din aprilie-mai

Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 16:14
1289 citiri
Tabara: Romania ar putea relua exportul de carne de porc din aprilie-mai

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara, a declarat marti ca Romania este pregatita sa reia exporturile de carne de porc "cel tarziu" din lunile aprilie-mai, in prezent tara noastra fiind monitorizata in acest sens de forurile europene, informeaza NewsIn.

"Ieri (luni, 24 ianuarie, n.r.), am avut o intalnire cu comisarul european pentru Sanatate, John Dalli. Primul subiect discutat, si cel mai important, a fost cel privind reluarea exportului de carne de porc. Este un interes foarte mare ca piata sa porneasca si este un obiectiv de mare importanta", a spus Tabara, in cadrul unei conferinte de presa.

Romania a incetat exportul de carne de porc in anul 2007, odata cu aderarea la Uniunea Europeana, potrivit oficialilor ministerului.

MADR a trimis in decembrie 2010 la DG Sanco (Directia Generala a Comisiei Europene pentru Sanatate si Consumatori, n.r.) o scrisoare prin care Romania declara ca este de acord cu concluziile serviciilor tehnice ale GD Sanco privind introducerea compartimentalizarii in programul de reluare a comertului intracomunitar si exportului de carne de porc.

Pentru aplicarea principiului compartimentalizarii la specia porcine, in Romania este nevoie de parcurgerea unor etape obligatorii de natura sanitara veterinara.

Pana in prezent, s-au inscris in programul de compartimentalizare 34 de societati comerciale de cresterea porcilor, care estimeaza un export de circa 30.000 tone/an, reprezentand 45 de milioane euro pe an. 

#compartimentalizare, #carne, #porc, #export , #Romania