Sustinerea bancilor-mama, un avantaj pentru Romania

Miercuri, 09 Decembrie 2009, ora 09:46
1063 citiri
Sustinerea bancilor-mama, un avantaj pentru Romania

Bancile straine au expus tarile din Europa Centrala si de Est unor riscuri imense in conditiile in care au extins agresiv creditarea in valuta pe aceste piete in ultimii ani, avand in vedere dobanzile mai mari din regiune si speranta ca aceste tari se vor alatura curand zonei euro, potrivit unui raport al Bancii Mondiale (BM).

Autorii raportului apreciaza insa ca in momentul izbucnirii crizei financiare mondiale sistemele bancare dominate de marii creditori internationali, ca Romania sau tarile baltice, au reusit sa-si tina mai bine sub control datoriile ajunse la maturitate.

Institutia financiara internationala apreciaza ca in cea mai buna pozitie se gasesc in acest moment bancile care primesc atat bani de la companiile-mama, dar care incearca in acelasi timp sa-si creeze si o baza solida de deponenti.

La sfarsitul anului trecut, creditele in moneda straina constituiau cea mai mare parte a imprumuturilor acordate pe pietele din Europa Centrala si de Est, ajungand in unele cazuri la 80% din totalul portofoliului - cum e cazul tarilor baltice, mai arata datele BM.

In Romania, circa 60% din soldul creditelor acordate populatiei si companiilor sunt imprumuturi in valuta.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sustinere, # banci mama, # avantaj, # criza , #Romania