SUA se apropie din ce in ce mai mult de faliment

Sambata, 23 Iulie 2011, ora 13:44
1543 citiri
SUA se apropie din ce in ce mai mult de faliment

Obama nu s-a inteles cu republicanii pe tema ridicarii plafonului de indatorare, SUA riscand sa intre in incapacitate de plata pe 2 august, conform NewsIn.

Obama a declarat ca Presedintele Camerei Reprezentantilor, republicanul John Boehner, a respins "un acord extraordinar de corect" care ar fi inclus reduceri de cheltuieli cu 650 de miliarde de dolari.

Presedintele a precizat ca era dispus sa infrunte presiunile partidului sau.

Bohehner a declarat ulterior, intr-o conferinta de presa, ca Obama a schimbat obiectivele, cerand o crestere de taxe.

Liderul de la Casa Alba a precizat ca vrea sa se intalneasca sambata, la ora locala 11.00 (18.00 ora Romaniei), la Casa Alba, cu liderii din Congres, inclusiv cu Boehner.

Negocierile vizau evitarea unei intrari in incapacitate de plata dupa 2 august, ce s-ar putea dovedi catastrofala.

"Este greu de inteles de ce presedintele (Camerei Reprezentantilor - n.r.) ar pleca de la un astfel de acord", a spus Obama intr-o conferinta de presa.

Pe langa reduceri de cheltuieli cu 650 de miliarde de dolari in cadrul programelor de asigurari medicale Medicare si Medicaid, presedintele a precizat ca ofera o reducere a cheltuielilor discretionare cu 1.000 de miliarde de dolari si o crestere a veniturilor cu 1.200 de miliarde, ce ar putea fi obtinuta prin cresterea taxelor pe venit.

Boehner a explicat ca a fost aproape de un acord pana cand Obama a cerut o crestere a taxelor cu circa 400 de miliarde de dolari, pe langa cei 800 de miliarde de dolari suplimentari ce ar fi obtinuti dintr-o revizuire ampla a Codului Fiscal.

"A avea de-a face cu Casa Alba este la fel cu a avea de-a face cu Jell-O", a spus el. Oficialul a subliniat, insa, ca nu crede ca relatia sa cu Obama a fost "avariata ireparabil" si a dat asigurari ca va lua parte la intalnirea de sambata.

Corespondentii la Casa Alba au declarat ca Obama parea vizibil infuriat cand le-a spus reporterilor ca si el credea ca este aproape de un acord pana cand Boehner nu l-a mai sunat inapoi pe seful statului.

"Am fost parasit la altar de cateva ori pana acum", a subliniat Obama, in legatura cu discutiile cu Boehner.

Pentru prima data, presedintele a evocat public posibilitatea ca Statele Unite sa nu isi indeplineasca obligatiile financiare. "Daca intram in incapacitate de plata, va trebui sa facem ajustari", a avertizat el.

Cateva momente mai tarziu, liderul de la Casa Alba a adaugat ca are incredere ca limita de indatorare va fi crescuta inainte de termenul limita, 2 august.

De asemenea, el s-a declarat "satul" de diferendele politice.

#sua, #sua criza, #sua faliment, #obama , #Romania