SRI: Informatiile obtinue de cetateanul rus despre Moldova Noua, de importanta nationala

Sambata, 27 Octombrie 2012, ora 15:58
1390 citiri
SRI: Informatiile obtinue de cetateanul rus despre Moldova Noua, de importanta nationala

Documentele si informatiile despre zacamintele de la Moldova Noua pe care cetateanul rus acuzat de spionaj economic a incercat sa le scoata din tara erau obtinute ilegal si tineau de securitatea economic, a anuntat sambata SRI.

"Potrivit competentelor legale, in cadrul unei operatiuni derulate de Serviciului Roman de Informatii, s-au obtinut informatii importante pentru securitatea nationala a Romaniei, relevante pentru securitatea economica si protectia informatiilor clasificate, cu privire la existenta unei actiuni de culegere ilegala de informatii, inclusiv din categoria celor clasificate", au anuntat oficialii Serviciului Roman de Informatii (SRI).

"In faza actuala de cercetare a circumstantelor savarsirii faptelor ce fac obiectul investigatiilor de catre autoritatile romane, SRI continua cooperarea cu reprezentantii Ministerului Public, conform legii si Protocolului de Cooperare, pentru prevenirea oricaror riscuri si amenintari la adresa securitatii nationale, respectiv prezervarea intereselor Romaniei", se mai arata in comunicatul citat.

DIICOT cerceteaza un grup infractional de cetateni rusi si romani pentru divulgarea de informatii si documente clasificate privind zacamintele de cupru si metale rare din zona Moldova Noua.

O.M., cetatean rus, in varsta de 42 de ani, a fost depistat pe Aeroportul International "Henri Coanda" la data de 19 octombrie, in timp ce incerca sa paraseasca teritoriul Romaniei, avand asupra sa documente si harti geologice, emise de autoritati ale statului roman, continand informatii si date clasificate privitoare la zacamintele de cupru si metale rare aferente exploatarilor Moldova Noua si SUVOROV, a precizat DIICOT. Suportul informativ in acest caz a fost asigurat de catre SRI.

Cetateanul rus care a incercat sa iasa din tara cu documentele respective are interdictie de a parasi Bucurestiul, masura fiind luata de procurorii DIICOT dupa ce a fost prins pe Aeroportul Otopeni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#spionaj economic Moldova Noua, #declaratii SRI spionaj economic Moldova Noua, #cetatean rus spionaj economic , #Romania