Sosele cu plata in Romania. Berceanu pune taxa inaintea autostrazilor

Duminica, 10 Mai 2009, ora 22:20
2009 citiri
Sosele cu plata in Romania. Berceanu pune taxa inaintea autostrazilor

Dupa modelul tarilor dezvoltate, si in Romania se va introduce o taxa pentru utilizarea autostrazilor, pentru ca altfel statul nu va avea bani pentru intretinerea lor, avertizeaza oficialii Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI).

"Lumea trebuie sa inteleaga ca o autostrada se intretine cu bani. In urmatorii patru, maximum cinci ani se va introduce taxare pe toate autostrazile din Romania", a declarat pentru Gandul directorul Directiei infrastructura rutiera si concesiuni din MTI, Adrian Ionescu.

Taxarea va fi introdusa insa numai atunci cand in Romania va exista un numar mai mare de kilometri de autostrada. In prezent, singurele autostrazi pe care se poate circula sunt A1 Bucuresti - Pitesti (128 km) si A2 Bucuresti - Cernavoda (151 km).

Tarile europene au modele diferite de taxare. In timp ce in Germania taxa este inclusa in pretul combustibilului, francezii prefera taxarea directa. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) are in momentul de fata un mare deficit de finantare.

"Se incaseaza anual 150-180 milioane de euro din rovinieta, in timp ce necesarul numai pentru intretinerea celor 17.000 km de drumuri nationale, nu si pentru reparatii sau constructii, este de 500 milioane de euro", explica Ionescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sosele, # berceanu, # taxa , #Romania