Snobismul romanilor, neinvins de criza

Sambata, 31 Ianuarie 2009, ora 09:49
3709 citiri

Foarte putini conationali se gandesc sa-si adapteze cheltuielile la realitatile economice si financiare actuale.

Majoritatea romanilor nu si-au ajustat stilul de viata la criza economica si financiara, chiar daca oamenii din toata lumea strang cureaua.
•    Astfel, 83% dintre romani intentioneaza sa cumpere aceleasi marci de produse ca si pana acum, in defavoarea unora mai ieftine, se arata intr-un studiu realizat de firma de cercetare Synovate, in 18 tari si pe 11.500 de persoane. Dintre statele in care s-a realizat studiul amintim SUA, Marea Britanie, Rusia, Serbia, Taiwan, Olanda sau Danemarca.

•    Mai mult, numai 20% dintre romani ar renunta sau au renuntat deja la dispozitivele de ultima generatie si numai 12% dintre conationali sunt dispusi sa renunte la obiectele ce poarta marci consacrate. Astfel, doar 5% dintre romani au cumparat produse lactate mai ieftine, doar 7% - bauturi racoritoare cu pretmai mic si 5% - detergenti mai ieftini.

Lucrurile se explica intr-o oarecare masura prin faptul ca multi romani nu sunt interesati de economie.
•    Circa 38% dintre romani considera ca economia este plictisitoare si tocmai de aceea nu ii dau foarte multa atentie. Prin comparatie, numai 11% dintre americani si 18% dintre britanici cred acest lucru.

Fara grija zilei de maine

Daca 33% dintre americani si 37% dintre mexicani au inceput sa-si faca rezerve de alimente de teama ca acestea se vor scumpi in viitorul apropiat, numai 10% dintre romani sunt interesati de o astfel de masura sau au facut deja ceva in acest sens.
•    De pierderea locului de munca sunt ingrijorati circa o treime dintre romani, in timp ce un sfert nu au nicio temere legata de situatia actuala a economiei.

Totusi, conationalii dau dovada de optimism in ceea ce priveste situatia viitoare a economiei si vad criza ca pe ceva trecator.
•    Astfel, un roman din doi considera ca economia trece printr-o pasa mai proasta, dar isi va reveni repede. De aceeasi parere sunt si jumatate dintre olandezi.

SFAT

Analistii recomanda cumpatare


Specialistii in economie spun ca cel mai bine este ca in astfel de momente oamenii sa taie din cheltuielile cu consumul cat de mult pot, astfel incat sa poata pune si ceva deoparte, in eventualitatea unor vremuri mai grele.
„In momentele de criza, oamenii trebuie sa acorde consumului o parte cat mai redusa din venitul disponibil“, ne-a declarat Laurian Lungu, analist la Grupul de Economie Aplicata.

Chiar daca, poate impotriva vointei lor, criza „a sapat“ si in apetitul de consum al romanilor, reiese din datele Synovate.
•    Circa 43% dintre respondenti au declarat ca au cheltuit mai putin in ultimele sase luni, cand problemele financiare s-au accentuat si la noi. In alte tari, populatia a redus drastic cheltuielile cu consumul. Aproximativ 80% dintre turci, 78% dintre americani si 75% dintre bulgari au taiat din cheltuieli.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#economie, # criza, # cheltuieli , #Romania