Romanului acuzat in SUA de furt din bancomate i se cere o cautiune-record de 2 milioane dolari

Joi, 12 Mai 2005, ora 01:31
2105 citiri

Romanul acuzat ca a furat bani din mai multe bancomate din Statele Unite ale Americii a fost prezentat, marti, unui tribunal din Boston, care il va judeca pentru cele 31 de capete de acuzare care i-au fost aduse.In fata judecatorului Patricia Bernstein, romanul Ioan Emil Codarcea a declarat ca nu se face vinovat de nici una din acuzele care i se aduc. In replica, magistratul a stabilit pentru barbatul de 35 de ani, originar din tara noastra, o cautiune de doua milioane de dolari.

Ioan Emil Codarcea (35 de ani) a fost prins de politistii de frontiera americani, in data de 1 mai, dupa ce acesta a trecut din Canada in statul american Vermont, in incercarea sa de a introduce ilegal in SUA sase emigranti ilegali pakistanezi. Dupa ce l-au retinut, autoritatile au descoperit ca Politia din Boston emisese, pe numele sau, un mandat de arestare. In orasul respectiv, Codarcea fusese acuzat ca a furat, in ultimii doi ani, cel putin 400.000 de dolari, de la circa 400 de utilizatori de carduri din oras. Metoda sa era extrem de ingenioasa si destul de raspandita printre infractori. Codarcea a montat minicamere de luat vederi si dispozitive de inregistrare a datelor la mai multe bancomate din localitatile americane Canton, Needham, Wellesley si Woburn, situate in regiunea Boston.

Inregistra activitatea bancomatelor

Toate informatiile inregistrate erau, apoi, trimise pe calculatorul portabil al romanului, care duplica cartile de credit. Dupa aceea, lipea o hartie pe ele, pe care era trecut numarul PIN al acestor carduri, cod luat de pe inregistrarile video de la bancomate. De aici intrau in actiune complicii sai, care se duceau la bancomate si ridicau diferite sume de bani din conturile celor pagubiti. In mod paradoxal, multi dintre cei care au fost furati au aflat ca le lipsesc bani din conturi doar in momentul in care bancile i-au anuntat despre cele intamplate. Institutiile bancare au precizat ca toate sumele de bani pe care se crede ca i-a luat Codarcea au fost suportate de banci, posesorii cardurilor ATM nesuferind vreo paguba.

Legaturi cu mafia rusa

Pentru a asigura o securitate a informatiilor, Politia nu a dezvaluit cu exactitate locurile unde se aflau toate bancomatele care au fost pradate din martie 2003, de cand se afla Codarcea pe teritoriul nord-american. Din primele cercetari ale anchetatorilor, se pare ca romanul are legaturi cu crima organizata rusa care actioneaza in Statele Unite ale Americii. De asemenea, in instanta, ofiterii au precizat ca detin casete video in care Codarcea isi invata complicii cum trebuie sa monteze camere video in apropierea bancomatelor.

Acte similare si in Canada

Acte similare cu cele pe care le-a savarsit Ioan Emil Codarcea au mai fost raportate si in state precum California, Florida si New York. De asemenea, Codarcea este cautat si in Canada pentru fraude similare. In acest moment, politistii cauta noi dovezi in acest caz, precizand ca sunt pe urma celor care l-au ajutat pe Codarcea. In octombrie 2002, Politia din Boston a mai arestat doi columbieni care incercasera sa fure printr-o metoda asemanatoare cu cea a romanului, insa, pana in prezent, nu a putut fi stabilita nici o legatura intre aceste doua grupari.

Gardianul