Romanul cheltuie jumatate din venituri pe mancare, bautura si tigari

Luni, 06 Octombrie 2008, ora 10:44
954 citiri
Romanul cheltuie jumatate din venituri pe mancare, bautura si tigari

Aproape jumatate (49,7%) din cheltuielile totale medii ale romanilor au fost facute, in trimestrul al doilea din acest an, pentru alimente, bautura si tutun, avansul cheltuielilor de acest fel fiind superior celui din trimestrul anterior, a anuntat, luni, Institutul National de Statistica (INS).Cheltuielile totale ale populatiei au fost in intervalul aprilie - iunie 2008, in medie, de 1.820 lei lunar pe gospodarie - sau 624 lei pe persoana - si au reprezentat 89% din veniturile totale, arata datele Statisticii.


Principalele destinatii au fost consumul de bunuri alimentare si nealimentare, servicii, taxele si impozitele, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei.


In acelasi timp, romanii au avut, in trimestrul al doilea din 2008, venituri medii lunare de 2.048 lei pe gospodarie si de 702 lei pe persoana.


Desi nivelul cheltuielilor lunare de consum este mai mare in mediul urban fata de cel rural cu 500 lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 80 lei. Produsele alimentare si bauturile nealcoolice au reprezentat, in primele trei luni, 43,1% din consumul gospodariilor.


Pe pozitia secunda au fost cheltuielile legate de locuinta, cu 13,9%, in special consumul de utilitati. Cheltuieilile cu bauturile alcoolice si tutunul au reprezentat 6,6% din totalul cheltuielilor de consum, cu 0,4 puncte procentuale mai mult decat in trimestrul anterior.


Pentru sanatate si educatie, romanii au alocat sume nesemnificative din totalul cheltuielilor de consum, de 4%, respectiv 0,9%.


Un sfert din veniturile romanilor de la tara provine din prestatii sociale


In trimestrul al doilea din acest an, gospodariile au obtinut in medie venituri banesti lunare de 1.719 lei, iar la nivelul fiecarei persoane, acestea s-au ridicat la 590 lei. Veniturile lunare in natura au fost de 327 lei pe gospodarie si 112 lei pe persoana.


Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri, mai precis 52,4% din veniturile totale ale gospodariilor, de 2.046 lei, in crestere cu 1,3 puncte procentuale fata de trimestrul anterior.


Alte resurse financiare au provenit din prestatii sociale, in proportie de 21,5%, din agricultura - 3%, din activitati neagricole independente - 3,1%, precum si din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei, de 0,4%, respectiv 2,1%.


In functie de mediul de rezidenta, s-au inregistrat diferente semnificative, in sensul ca veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 39,1% mai mari decat ale celor din mediul rural si cu 13,9% mai mari fata de ansamblul gospodariilor.


In urban, veniturile au provenit in proportie de 65,6% din salarii, de 19,5% din prestatii sociale, in timp ce veniturile in natura au reprezentant 9% din total.


Spre deosebire, in mediul rural, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 34,3% din totalul veniturilor. Mai mult de un sfert (26,6%) a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand 7,7% din totalul veniturilor.


O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale a revenit veniturilor salariale (28,5%) si celor din prestatii sociale (25%).